«Укрхімтрансаміак» відсуджує 18 мільйонів у підрядника, який вивів гроші через фірму Шумака
18.05.2016   //  

Українське державне підприємство «Укрхімтрансаміак» стягує з ТОВ «Вастел» 18,18 млн грн. попередньої оплати і штрафних санкцій. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 27 квітня.

У 2014 році «Укрхімтрансаміак» уклав угоди з «Вастел» щодо переоснащення локальних систем оповіщення населення, яке проживає в 2,5 км зоні від осі української ділянки магістрального аміакопроводу «Тольятті-Одеса» Придніпровського управління магістрального аміакопроводу в Донецькій, Харківській, Запорізькій областях.

У тому ж 2014 р. фірмі «Вастел» перераховано 15,72 млн грн. і передано технічну документацію.

Однак «Вастел» роботи не виконав і в лютому 2016 р. листом відмовився від договору у зв’язку з простроченням виконання робіт. Згідно з договором, роботи мали бути виконані до кінця 2015 року.

Суд задовольнив позов «Укрхімтрансаміаку» і видав рішення про стягнення з «Вастел» 15,72 млн грн. попередньої оплати, 1,36 млн грн. пені, 1,10 млн грн. штрафу, а також зобов’язав повернути техдокументацію.

З судового реєстру відомо, що відмові «Вастел» від договору передувала спроба «Укрхімтрансаміаку» розірвати договір через суд у зв’язку з неналежним виконанням.

«Укрхімтрансаміак» вимагав від «Вастел» надати розгорнутий план-графік виконання робіт з урахуванням строків виготовлення і постачання обладнання. «Вастел» повідомило, що не може надати такий план-графік, оскільки строки виготовлення обладнання узгоджуються з заводом-виробником. У червні 2015 р. на нараді «Вастел» так і не зміг назвати держпідприємству строк виготовлення обладнання, а також не надав доказів початку робіт.

У вересні минулого року Госпсуд м.Києва не дозволив «Укрхімтрансаміаку» розірвати договори. Суд вирішив, що у договорах не визначено, в яких випадках їх можливо розірвати в односторонньому порядку. А тому на розірвання договору потрібна згода «Вастел»

Роботи у Донецькій, Харківській, Запорізькій областях початково оцінювались у 18,04 млн грн. Однак з судового реєстру відомо, що згодом додатковими угодами вартість договорів підвищили до 21,31 млн грн.

У 2014 році «Укрхімтрансаміак» замовив фірмі «Вастел» такі роботи в семи областях: Одеській, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Запорізькій. Початково загальна вартість договорів склала 44,87 млн грн.

У реєстрі судових рішень є дані ще щонайменше про два аналогічні позови «Укрхімтрансаміаку» по інших договорах – на 15,44 млн грн. і на 12 млн грн. У травні їх буде розглядати Господарський суд м. Києва. У вересні минулого року «Укрхімтрансаміак» виграв один позов про стягнення 1,55 млн грн., але програв позов про стягнення 13,35 млн грн. передоплати за роботи в Дніпропетровській області і 10,37 млн грн. за роботи в Одеській, Херсонській, Миколаївській областях.

ТОВ «Вастел» належить ТОВ «Електронний світ України», засновниками якого є Зуріко Магамедов, ПП «Авісіна» і ТОВ «Федерація професійних спілок України».

Підприємство «Авісіна» належить ТОВ «Федерація професійних спілок України», засновниками якого є Андрій Ігнатов із смт Андріївка Харківської області, а також Євген Калуга з Москви, Російська Федерація.

У червні 2015 р. зареєстровано кримінальне провадження за фактом привласнення, розтрати майна. Слідчі з’ясували, що «Вастел» перерахував отримані від «Укрхімтрансаміаку» кошти ПрАТ «Інфраструктура відкритих ключів» в сумі 12,53 млн грн., ТОВ «Контанго» – 4,20 млн грн., ТОВ «Ханса» – 2,14 млн грн., а також 0,25 млн грн. директору фірми «Вастел» і ще 0,24 млн грн. особі, ім’я якої в судовому реєстрі приховано.

50% акцій «Інфраструктури відкритих ключів» володіє Григорій Шумаков, син авторитетного бізнесмена Юрія Шумакова (відомий також як Шумак), близького до екс-нардепа Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакіївський. Свого часу Шумаков був сусідом родини Іванющенка у смт Восход, Ялта. В Криму Шумаков та Іванющенко звели маєтки біля «Чайного будиночку» екс-президента Віктора Януковича.

Інші 50% має Ігор Ігнатов, який був секретарем Федерації профспілок України, а у 2007-2008 рр. очолював держконцерн «Укрморпорт».

Фірма «Контанго» зареєстрована на Дениса Терновського, а директором значиться Олексій Лукаш. «Ханса» оформлено на Євгена Мойсеєва, а директором значиться Сергій Тимошенко.