Військові купили на 4 мільйони старі шини для літаків під виглядом нових
17.05.2016   //  

Військова частина А0215 купила авіаційні шини, що не відповідали умовам договору. Про це йдеться в ухвалі Вінницького міського суду Вінницької області від 6 квітня.

У 2013-2015 рр. Військова частина А 0215 уклала договори про поставу товарів з ТОВ «Мірфарт» на понад 6 млн грн., ТОВ «Укравпостач» – понад 2,6 млн грн., ТОВ «Полек-Топ» – понад 1 млн грн., ТОВ «Юркорт» – понад 2 млн грн.

Слідчі Нацполіції вважають ці підприємства пов’язаними, такими, що продають товари тільки вищезгаданій військовій частині.

Так, ці компанії поставили військовій частині авіаційні шини 2007-2014 років з паспортами від виробника. Фактично, шини були виготовлені Ярославським та Барнаульським шинними заводами у 1997 – 1998 роках, про що свідчать номерні знаки на них. Слідство вважає, що службові особи військової частини знали про вказані факти і, попри це, перерахували постачальникам понад 4 млн грн.

Крім того, у 2014 році фірма «Укравпостач» поставила військовій частині товарів ще на 4,25 млн грн. За даними податкової звітності, «Укравпостач» перерахував отримані кошти ПП «Інкар», ТОВ «Редінг», ТОВ «Венса Пром», що є підприємствами з ознаками фіктивності. Останні перерахували гроші ПАТ «Донецький експериментальний ремонтно – механічний завод». Слідство стверджує, що підприємство підконтрольне терористичному угрупуванню «ДНР», оскільки на території України не перереєстроване, звітності не подає, використовується для забезпечення матеріально-технічної бази «ДНР».

У рамках розслідування суд надав слідчому доступ до документів, що становлять банківську таємницю.

Компанія «Мірфарт» з березня 2015 р. називається «Г.С.В. Київ». Засновниками значаться Євген Куріпка і Олександр Пилявець. Раніше до складу засновників також входили Сергій Гайдулян і Євгеній Тарадей.

Фірмою «Укравпостач» у 2015 р. володів киянин Вадим Ніколаєв, який минулого року балотувався до Київської міської ради по списку партії «Рух за реформи» Сергія Думчева. Тепер керівником і власником компанії значиться Євген Хмара.

За даними реєстру компаній, директором «Полек-Топ» до червня 2013 року значився вищезгаданий Вадим Ніколаєв. До кінця 2012 року він також був співвласником підприємства. З 2013 року власником «Полек-Топ» значиться узбекистанець Туйчі Даяєв.

Співвласником фірми «Юркорт» до кінця 2012 року був згаданий Вадим Ніколаєв. З 2013 року фірма зареєстрована на Умідохон Міралімову з Узбекистану.