Суд витребував у брата прокурорші ГПУ готель на Лук’янівці, куплений за копійки
17.05.2016   //  

Суд витребував у ТОВ «Матей» на користь держави готель по вул. Мельникова, 44 у м.Києві. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 13 квітня.

У вересні 2014 року Київська міська рада профспілок продала готель ТОВ «Деміс Груп».

У березні 2015 р. будівлю площею 783 кв.м. перепродали ТОВ «Матей». Причому ціна продажу зазначена як 598 тис грн., тобто 764 грн/кв.м. Водночас за даними сайту нерухомості, ціни на нежилі приміщення такого типу на вул. Мельникова є суттєво вищими. Серед найдешевших об’єктів – торгово-виставковий центр – 17 тис грн/кв.м., офісне приміщення на Мельникова,18Б площею 466 кв.м. коштує $1 тис/кв.м. або 25,5 тис грн./кв.м. Квартиру на Мельникова,49 оцінили у 27 тис грн./кв.м.

Прокурор подав позов про витребування будівлі, вказуючи на те, що його власником була держава, а не Київська міська рада профспілок. Відповідно, остання не мала права його продавати.

Спірне майно побудоване в часи СРСР і перебувало у віданні профспілок. Після розпаду СРСР це майно стало власністю держави Україна.

Ще у травні минулого року Госпсуд м.Києва визнав право власності на цей готель за державою в особі Фонду держмайна. 6 квітня цього року фірма «Матей» програла апеляцію у цій справі.

Відтак суд позов задовольнив, визнав недійсним договір продажу готелю між Київською міською радою профспілок і «Деміс Груп», а також витребував готель у фірми «Матей» у державну власність.

За даними ЗМІ, будівля на Мельникова,44 була зведена у 1892 році для розміщення контори Єврейського кладовища і є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення. Наразі відомо, що будинок планують передати у використання Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр».

«Деміс Груп» з 2010 року належало кіпрській компанії Demistone Holding Limited. Директором був Павло Демішев. Віднедавна власником фірми значиться Павло Остапенко.

Власниками фірми «Матей» щонайменше до березня 2015 значились Павло та Едуард Демішеви. Сьогодні «Матей» зареєстрований на ТОВ «Семілла», що належить словенській компанії «Віпавскі Віноград, Виробництво вина». Кінцевим бенефіціарним власником компаній «Матей» і «Семілла» в українському реєстрі значиться виходець з Індії Сінгх Анупам.

Однак, за даними словенського реєстру, власниками «Віпавскі Віноград» є Сергій Хейлик і Едуард Демішев. За кожним із них числиться більше €250 тис в установчому капіталі компанії.

словенія_хейлик

Сергій Миколайович Хейлик родом із Дніпродзержинська. Свого часу мав право керування автомобілем, власником якого був Микола Хейлик, 1945 р.н. У Дніпродзержинську Микола Хейлик був зареєстрований за однією адресою з Хейлик Наталією Миколаївною, 1974 р.н. Згодом особа з таким ПІБ і датою народження була зареєстрована в Києві на вул. Грушевського і значилась власницею автомобіля Hyundai Tucson, 2008 р.в. Такий же автомобіль зазначила у своїй декларації прокурор Генпрокуратури Хейлик Наталія Миколаївна.

Минулого року засновник фірми «Мушкетер» (виробник морозива), Михайло Факторович повідомив, що у нього хотіли відібрати бізнес. Це сталося після того, як інвесторами компанії захотіли стати Хейлик і Демішев. Факторович назвав Хейлика «відомим рейдером».

У 2007 році Хейлик згадувався у ЗМІ у зв’язку із захопленням ПрАТ «Дніпрофарм» (сьогодні припинене), що займало 2 га землі в центрі Дніпропетровська. За інформацією журналістів, Хейлик називав себе акціонером підприємства, хоча фактично ним не значився. Водночас за адресою «Дніпрофарм» на проспекті Карла Маркса було зареєстроване ТОВ «Монофарм», власником якого значиться батько Сергія – Микола Хейлик. З 2013 р. фірма значиться в стані припинення через неподання звітності у податкову.