Фіскали завели справу на екс-директора Миколаївського бронетанкового за несплату податків
17.05.2016   //  

Державна фіскальна служба підозрює керівництво ДП «Миколаївського бронетанкового заводу» в ухилянні від сплати податків на 1,74 млн грн. Про це стало відомо з низки ухвал Центрального районного суду м. Миколаєва.

Податківці стверджують, що у період з грудня 2014 року по квітень 2015 року службові особи ДП «Миколаївський бронетанковий завод» шляхом закупівлі матеріалів у ТОВ «Віка-трейд» та ТОВ «Спецбудпостачання» завищили податковий кредит з ПДВ і ухилилися від сплати податків на суму 1,74 млн грн. В матеріалах судового засідання відсутня інформація про товари, які завод закуповував у цих фірм. Також суд надав доступ фіскалам  до документів заводу за 2014-2015 роки.

З травня 2014 року по травень 2015 року в.о. керівника ДП «Миколаївський бронетанковий завод» був Олександр Швець. В липні 2015 року Печерський райсуд м. Києва в рамках розслідування кримінальної справи надав ДФІ дозвіл на проведення позапланової перевірки «МБТЗ». Перевірку ініціювала військова прокуратура, яка підозрює колишнього в.о. директора заводу Швеця у зриві державного замовлення по ремонту військової техніки через нецільове використання більше 100 млн грн. Про результати перевірки у відкритих джерелах інформація відсутня.

З травня 2015 року в.о. директора ДП «Миколаївський бронетанковий завод» став Микола Кістрін, який перед призначенням займав посаду радника Романа Романова –  гендиректора державного концерну «Укроборонпрому», до складу якого входить «МБТЗ». Кістрін як і Романов родом з Херсонської області, в жовтні «Укроборонпром» оголосив його переможцем кадрового конкурсу на посаду директора «МБТЗ». Кістрін є засновником та керівником ПФ «Херсонагроснабінвест» та співзасновник СОК «ТЗК».

ТОВ «Віка-трейд» та ТОВ «Спецбудпостачання» після вказаних фіскалами операцій з бронетанковим заводом змінили своїх засновників. Так, з червня засновником та керівником «Спецбудпостачання» став мешканець м. Лозова Харківської області Артем Сузімов, а до цього фірмою багато років володіли харків’яни Володимир Борцов та Олександр Скляров.  Зараз фірма прописана в Києві, за даними ЗМІ, вона протягом лютого-квітня 2015 постачала обладнання крім Миколаївського бронетанкового також на Житомирський та Харківський. Загальна сума угод тоді склала понад 60 млн грн.

З вересня 2015 року засновником та директором ТОВ «Віка-трейд» став мешканець Павлограда Дніпропетровської області Валерій Земляний. Але сама фірма зареєстрована в Харкові, а її засновником раніше був харків’янин Сергій Ткаченко.