ENI та інші світові корпорації купують у Росії через «прокладки» вугілля, вивезене з ОРДЛО
17.05.2016   //  

Окрім вугілля, яке терористи ЛНР і ДНР постачають в Україну, значна частина видобутого палива вивозиться в Росію, а звідти його отримують відомі світові компанії, пише Євген Головатюк у «Ліга.нет».

У розпорядженні видання опинилися закриті дані Федеральної митної служби та «Росийских железных дорог», які свідчать, що в 2015 році російські компанії імпортували 1,3 млн тонн антрациту з України. Це лише те вугілля, що пройшло або митне оформлення, або потрапило в статистику вантажоперевезень РЖД.

вугілля з лднр объем вывоза угля

Після того як донецьке вугілля потрапляє в Росію, більшість компаній-експортерів не вказують країну його походження. За даними російської митниці, в 2015 році з Росії було поставлено на експорт близько 800 000 тон вугілля марки А українського походження, з яких 470 000 тон було вивезено з позначкою «країна походження невідома». При цьому в графі «виробник» були вказані українські шахти. Ще близько 3 млн тонн було експортовано без будь-яких розпізнавальних знаків.

Всього українське вугілля експортували з Росії близько 20 компаній. Практично всі угоди йшли через британські, кіпрські, гонконгські компанії-прокладки. Серед кінцевих покупців незаконно вивезеного з України вугілля були такі великі компанії, як ENI, ICI Suisse SA, Lanturno Management S.A. та інші.

Згідно з даними ФМС РФ, протягом 2015 року різниця між купівлею вугілля на кордоні Росія/Україна (Гуково, Шахти, Новошахтинськ і інші) і ціною для покупця в російських портах та інших пунктах доставки (Брест, порти Туреччини, Ужгород) коливалася від $20 до $55 за тонну.

При обсязі нелегального вивезення 1,3 млн тонн вугілля, компанії-експортери в минулому році заробили від $25 млн до $75 млн.

напрямок вугылля поставщики