Суд повернув розшукуваному Ісаку вилучені під час обшуку $550 тис і 250 тис євро
12.05.2016   //  

Дніпровський райсуд Києва 9 березня зобов’язав слідчих столичної прокуратури повернути колишньому президенту корпорації «Столиця» Валентину Ісаку вилучене під час обшуку у травні 2011 року $550 тис і 250 тис євро.

У 2011 році проти Ісака була відкрита кримінальна справа за звинуваченням у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем. Він втік з України в Молдову (він має громадянство цієї країни), куди українські слідчі на початку 2014 року направили матеріали кримінальної справи для подальшого розслідування.

Восени 2014-го прокурор прокуратури Буюкань (мун. Кишинів) ухвалив наказ про звільнення Ісака від кримінального переслідування. Справу було закрито, з майна знято арешт.

Прокуратура Києва відновила кримінальне переслідування Ісака в Україні – у листопаді 2015 року йому було винесено нове повідомлення про підозру за тими ж статтями. У грудні суд дав дозвіл на затримання Ісака. Ця ухвала діє до 1 червня.

Між тим на початку березня цього року представник Ісака через суд домігся зняття арешту з вилучених у 2011 році у службовому кабінеті забудовника коштів – $550 тис і 250 тис євро. Суд послався на зняття арешту з його майна у Молдові. Разом з тим українські слідчі звернулися до суду з проханням накласти арешт на ці кошти лише 23 березня, тобто пропустивши відповідний строк. Крім того, гроші не були визнані доказами у справі.

Будинки Олени Ісак на Оболонській набережній, 45,47 (джерело - Insider)

Будинки Олени Ісак на Оболонській набережній, 45,47 (джерело – Insider)

У свою чергу дружина Ісака Олена Ісак у квітні домоглася зняття арешту з половини арештованого нерухомого майна. Зокрема, спортивного комплексу з кафе та офісними приміщеннями, критого тенісного корту на даху підземної автостоянки, спального корпусу санаторію, кількох квартир, двох житлових будинків, гаражів та інших нежилих приміщень. Загальна площа нерухомості – понад 6 тис кв м. Арешт на майно було накладено у 2011 році. У травні 2014 року Ісаки через суд поділили майно.

Валентин Ісак був власником будівельної корпорації «Столиця», яка стала забудовником житлового масиву Оболонь у Києві (Оболонські Липки, ЖК «Оазис»). До корпорації входить ПАТ «Трест «Київміськбуд-1», яке будувало ТРЦ «Dream Town» в тому ж районі.

Кримінальна справа проти Ісака пов’язана саме з будівництвом цього ТРЦ. «Київміськбуд-1» не виконав будівельні роботи, хоча отримав за них кошти від інвестора – компанії «Віта Верітас» Александра Меламуда і Гарі Корогодського. А в 2009 році «Київміськбуд-1» отримав рішення полтавського третейського суду, згідно з яким став власником частини ТРЦ. Як заявив прокурор у 2011 році, звинувачення Ісаку було пред’явлено саме по цьому факту – спроба розкрадання майна за допомогою отримання незаконного рішення третейського суду.

У 2014 році ПАТ «Трест «Київміськбуд-1» перейшов під контроль менеджерів з оточення екс-замголови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова та та екс-голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.