Прокурор не зміг відібрати гектар, де фірма з офшорними засновниками будуватиме парковку
12.05.2016   //  

Суд скасував рішення щодо визнання недійсними договорів оренди і суборенди 0,74 га землі по вул. Ювілейній в м. Рівне, де ТОВ «Будівельна компанія «Капіталінвест» має збудувати паркінг. Про це свідчить постанова Рівненського апеляційного господарського суду від 13 квітня.

У лютому 2012 року Рівненська міська рада передала 0,74 га землі в оренду на 10 років Управлінню капітального будівництва виконкому міськради. Ділянка передавалась для будівництва та обслуговування критої автостоянки з нежитловими приміщеннями, з правом укладення договору суборенди. У березні 2012 року Управління капбудівництва уклало угоду з БК «Капіталінвест» про будівництво паркінгу із нежитловими приміщеннями на вул. Ювілейній. Для виконання угоди було підписано договір суборенди вже згаданої земельної ділянки.

У червні 2015 р. прокурор звернувся з позовом про визнання недійсними договорів оренди і суборенди. Зокрема, прокурор зазначив, що Управління капбудівництва не є комунальним підприємством, а тому передача землі йому в оренду мала відбуватися на конкурсних засадах.

У серпні 2015 р. прокурор виграв позов у першій інстанції. Однак апеляційний суд скасував це рішення, вказуючи на те, що рішення про затвердження проекту землеустрою для передачі ділянки в оренду публікувалося на сайті міськради ще у листопаді 2011 року, а тому прокурор пропустив трирічний строк позовної давності.

Однак Вищий госпсуд скасував рішення апеляції і направив справу на новий розгляд в суд апеляційної інстанції. Вищий госпсуд виходив із того, що згадане рішення відноситься до ненормативних актів, які застосовуються одноразово і після реалізації вичерпують свою дію. Прокурор не був стороною оскаржуваних договорів і не міг на час укладення перевірити їх відповідність законодавству, а дізнався про це тільки після проведення перевірки.

Суд апеляційної інстанції встановив, що, згідно з даними держреєстру, Управління капбудівництва є комунальною організацією, тобто комунальним підприємством. Відтак передача землі в оренду без земельних торгів не суперечила законодавству.

«Будівельна компанія «Капіталінвест» у Рівному відома як підрядник будівництва бізнес-центр «Манхеттен Сіті Холл» та реконструкції готелю «Україна», а також низки паркінгів.

БК «Капіталінвест» зареєстрована на лондонську фірму «Хіллдорф Інтер», яка належить двом офшорам із острівної держави Вануату – «Harris Overseas ltd.» і «Sky Management Company ltd.». Директором і бенефіцаром «Капіталінвесту» записаний Ігор Давидчук.

Як повідомляється на сайті Комісії фінансових послуг Вануату, з 31 серпня 2015 року в країні запроваджено електронний реєстр. Місцевим компаніям дали рік для внесення даних про себе в цей реєстр. Наразі в реєстрі немає даних про два вищезгадані офшори. Як зазначено у повідомленні комісії, з 31 серпня 2016 р. всі компанії, які не пройшли перереєстрацію, будуть вилучені з реєстру компаній.