- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Про узаконення корупції на 10 млрд. грн. у новій формулі ціни електроенергії

Автор цього тексту Андрій Герус не має жодного відношення до слів «узаконення корупції» у заголовку. Його авторський пост у фбуку [1] має назву «Про нову формулу ціни е/е на 10 млрд. грн.». Оті брутальні слова у заголовок дописав редактор «Наших грошей», вражений хамською відвертістю порошенківських менеджерів енергетики. Читайте.

 

У березні НКРЕКП затвердила нову методику, як враховується ціна вугілля у вартості е/е. А вже у квітні, знову піднявши тарифи на е/е для споживачів, ввела методику в дію. http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0428-16,  [2] http://nerc.gov.ua/?id=19817 [3]

Тепер вартість вугілля у виробництві е/е вугільно-тепловою генерацією рахується за формулою: «Вартість вугілля у порту Ротердаму + вартість доставки його в Україну». Взагалі привязка до певного індикативу – це однозначно краще, аніж коли ціну встановлює вручну чиновник. Але деталями можна дискредитувати будь-яку ідею.

Амстердам/Ротердам/Антверпен (АРА) – це порти, куди приходить в основному південно- та північно-американське вугілля для продажу у Європу. Україна ж має надлишок вугілля, тому ціна «Ротердам+доставка» застосовуватиметься на вугілля видобуте у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях.

Посилює ситуацію, що Україна знаходиться у профіцитному регіоні, бо і у Росії, і у Польщі також надлишок вугілля.

Як би у такому випадку встановлювалась ціна між споживачами е/е та вугільно-тепловою генерацією (ВТГ) шляхом переговорів:

Споживачі: Ми хочемо купувати у вас по ціні «Ротердам-мінус доставка» (Варіант 1), бо як не ми, то вам доведеться везти у Ротердам, але ще потратитись на доставку туди.

ВТГ: Ми хочемо продавати вам по ціні «Ротердам+доставка» (Варіант 2), бо якщо ми вам не будемо продавати, то вам доведеться платити таку ціну за вугілля з Ротердаму.

Споживачі: Якщо ви відмовитесь нам продавати, то ми не будемо купувати з Ротердаму, а будемо купувати у Росії чи Польщі по ціні «нижче Ротердаму» (Варіант 3), бо їм до нас довезти ближче, аніж у Ротердам.

Споживачі: і взагалі, ви своє вугілля не зможете продати у Ротердамі, бо там вугілля із сіркою більше 1% ніхто не купить, а у вас 2%-3%. Тобто єдиний покупець вашого шкідливого вугілля – ми, тому продавайте нам по ціні «Ротердам-мінус доставка- і ще мінус $5» (Варіант 4).

Споживачі: але щоб не викручувати вам руки і підтримати вугільну галузь ми подумаємо над ціною «просто Ротердам» (Варіант 5).

Тобто у нас є 5 варіантів цін. Ціна Ротердаму = 45 дол. Доставка = 15 дол. Таким чином, ціна може бути від 25 дол до 60 дол за тону.

В реаліях ціни між споживачам і вугільно-тепловою генерацією встановлює регулятор (арбітр, квазісудовий орган) НКРЕКП. Як ви думаєте, яку ціну з цього діапазону вибрав НКРЕКП? Максимальну, варіант 2, тобто 45+15=60 дол.!

Тепер давайте подивимось, як теоретичні роздуми працюють на практиці – які ж реальні ціни у інших профіцитних країнах.

1.Дивимось перше зображення – Метал Курєр від липня 2014 року – ціна у Колумбії на 12%-13% дешевше АРА. А російське вугілля у порту Рига на 3%-4% дешевше від АРА.

атлантика [4]

2.Дивимось останні ціни у порту Риги. Знову дешевше на 4%-5%.

россия европа [5]

3.І на третьому зображенні ціни у нетто-експортерів Польщі, Росії, Колумбії (нижня таблиця) на 3-5% нижче від цін у портах АРА (перший рядок верхньої таблиці.)

третий [6]

І в жодному випадку, ні у Польщі, ні у Росії, ні у Колумбії немає такої ринкової ціни, як «Ротердам+доставка». Навпаки – у всіх випадках ціна нижче Ротердаму.

Висновок – у нас, як у профіцитній країні з профіцитного регіону, ціна вугілля не може бути вище Ротердаму. Ціна може бути або нижче Ротердаму, або, у крайньому випадку, якщо ми хочемо підтримати вугільну галузь через вищі тарифи на е/е, то на рівні Ротердаму.

А значить, ціна вугілля завищена, як мінімум, на 15 дол (ціна транспорту з Ротердаму).

Загалом за рік спалюється 25 млн тон вугілля.

15 дол завищення – це 15*25 000 000 = 375 млн дол.

Це 9,5 млрд. грн. у рік.

Особливо прибутковою стає схема, якщо брати вугілля з копанок ДНР-ЛНР, де його ціна 500-600 грн і завозити на Центренерго по ціні «Ротердам+доставка» (1500 грн.).

А от шахти Львівсько-Волинського регіону ці зміни ніяк не врятують від закриття – вони все одно не зможуть конкурувати з копанками ЛНР-ДНР, де немає ПДВ, податків, витрат на безпеку і т.д.

Ну і ще цікава деталь, тепер валютну привязку тарифу мають два види генерації: «зелені» та вугільно-теплова генерація (бо ціни Ротердаму в доларах). Спробуйте з тих двох компонентів зрозуміти приоритети і стратегію держави.

Блог від: Андрій Герус, колишній член Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг