У прокуратури не вистачило грошей аби повернути Києву Садибу Міхельсона, яку реставрує «НЕСТ»
11.05.2016   //  

Прокуратура пропустила строк позовної давності для апеляції у справі про повернення у комунальну власність так званої Садиби Міхельсона, яка складається з чотирьох чотириповерхових будинків по вул. Пушкінській у м. Києві. Про це свідчить ухвала Київського апеляційного господарського суду від 21 березня.

Йдеться про будинки №№ 35-а, 35-6, 37-а, 37-6 загальною площею 9690 кв.м. Їх збудували на замовлення купця Ф.Міхельсона у другій половині ХІХ ст.

дім міхельсона дім міхельсона2

13 жовтня 2015 р. Господарський суд м.Києві відмовив у позові. Надалі прокурору двічі не вдавалося подати апеляцію через відсутність у 2015 році грошей на сплату судового збору. Прокурор клопотав про відстрочку оплати, але суд на це не погодився.

Тільки у березні 2016 р., майже через п’ять місяців, прокурор зміг оплатити судовий збір, однак суд вкотре відмовився розглядати апеляційну скаргу, вказавши на пропущення десятиденного строку, що відводиться для апеляції.

Суд вважає, що очікування появи чи надходження на рахунок скаржника суми грошових коштів, необхідної для сплати судового збору, не є поважною причиною для відновлення пропущеного строку.

Крім того, законодавство не забороняє, щоб судовий збір замість прокуратури заплатила інша юридична чи фізична особа. Наприклад, Київська міська рада чи Департамент комунальної власності м.Києва, в чиїх інтересах подавався позов.

У 1996 році Київська міська державна адміністрація розпорядженням погодила АТВТ «Д.І.Б.» розташування готельного комплексу по вул.. Пушкінській. У 1997 році з балансу Державного комунального підприємства житлового господарства Старокиївського району м.Києва на баланс АТВТ «Компанії Д.І.Б.»  передано будинки № 35-а, 35-6, 37-а, 37-6 по вул. Пушкінській, як такі, що підлягають реконструкції. Передбачалося відселення жильців будинку і сплата АТВТ «Компанія Д.І.Б.» залишкової балансової вартості, вартості нежилих приміщень та компенсація службових квартир.

У 1998 році до порядку денного сесії Старокиївської райради м.Києва  було включено питання про передачу у власність АТВТ «Д.І.Б.» будинків на вул. Пушкінській. У подальшому саме на підставі рішення цієї сесії компанія оформила будинки у власність.

Водночас стенограма не містить даних, що рішення про передачу будинків у власність було прийняте, але і не повідомляє про відхилення цього питання та виключення його з порядку денного. Саме це згодом стало підставою для подачі прокуратурою позову про повернення будівель у комунальну власність.

У 2010 році АТВТ «Д.І.Б.» продало будинки ТОВ «Дім на Пушкінській», яке володіє ними донині.

Суду було представлено письмові пояснення депутата Климко О.І., який у 1998 році брав участь у сесії райради. Климко повідомив, що на тій сесії питання про передачу будинків у власність АТВТ «Д.І.Б.» не обговорювалось і не приймалось. Однак суд пояснення Климко не прийняв в якості доказів, визнавши їх оціночними судженнями.

Крім того, АТВТ «Д.І.Б.» стала власником квартир у цих будинках, викупивши їх у фізосіб, ще до спірного рішення райради про передачу будинків їй у власність. А тому суд вирішив, що рішення про передачу будинків у власність не порушує інтересів Київської міськради і Департаменту комунальної власності.

Паралельно прокуратура подала позов про скасування рішення Старокиївської райради про передачу будинків у власність АТВТ «Д.І.Б.». 4 березня Окружний адмінсуд позов задовольнив, взявши до уваги той факт, що стенограма не свідчить, що депутати проголосували це рішення. Нинішній власник будинків – фірма «Дім на Пушкінській» – оскаржує це рішення в апеляції.

У 2015 році ПАТ «Нерухомість столиці» («НЕСТ»), що є партнером фірми «Дім на Пушкінській» у проекті реконструкції Садиби Міхельсона, провело конкурс проектів реставрації садиби Міхельсона. При цьому переможця так і не назвали, але присудило премії двом проектам – Андрія Боголомова та Івана Бикова. Проектом Богомолова передбачено облаштувати приміщення під офіси, готель, музеї, верхні поверхи використати під «висококласне житло», а на даху одного з будинків мав би бути ресторан, також у комплексі передбачений дитсадок. У проекті Івана Бикова передбачено зробити в історичних будинках житло преміум-класу.

Поряд на місці зруйнованого дореволюційного будинку №33 (власник також ТОВ «Дім на Пушкінській»)  планується девятиповерхівка, а також двоповерховий дитсадок на 60 місць. Цей будинок №33 був отриманий у власність за аналогічною схемою з обіцянкою збудувати своїм коштом дитсадок

У квітні 2016 р. компанії оголосили про початок реставрації будинків на Пушкінській, яку виконуватиме «УкрНДІпроектреставрація». Також недавно було випущено проморолик проекту.

Фірмою «Дім на Пушкінській» володіють киянка Тетяну Чорнак, яка раніше була прописана в селі Минай Закарпатської області, а також ТОВ «Компанія з управління активами «Капітал Груп».

Головою наглядової ради «НЕСТ» є Володимир Трофименко, брат Вадима Трофименка, який був народним депутатом у 2002-2012 рр. спочатку від «Нашої України», а потім від «Блоку Юлії Тимошенко». До кінця 2014 р. 97% належали Володимиру Трофименку, але далі їх було розподілено між низкою компаній.

Тепер акціонерами компанії «НЕСТ» є ТОВ «Фінкортрейд» – 12,6%, вже згадана КУА «Капітал Груп» – 5%, КУА «Капітал Груп» (інвестфонд «Нові будівельні технології») – 9,9%, КУА «Капітал Груп» (інвестфонд «Зоряний») – 9,9%, ТОВ «Терера» – 9,9%, КУА «Капітал Груп» (інвестфонд «Національний капітал») – 7%, ПрАТ «Міські інвестиції» – 9,9%, ТОВ «Архітектурне бюро індивідуальних рішень» – 8%, ТОВ «Дім на Михайлівській» – 9,9%, ТОВ «Дім на інститутській» – 9,9%.

Зокрема, бенефіціаром компанії «Террера» значиться Майкл Фрідентал з Единбурга. Це може бути Михайло Фріденталь, впливовий донецький бізнесмен 90-х років. Одна з його дочок – Галина – стала дружиною банкіра Олександра Шепелєва, відомого по історії з «Родовід банком», інша донька – Ірина – стала невісткою екс-голови Верховної ради Володимира Рибака.

Членом наглядової ради «НЕСТ» є Ігор Дріжчаний, екс-голова Служби безпеки України 2005-2006 рр., у 1993-2003 рр. працював у Генеральній прокуратурі, де дослужився до заступника генпрокурора.

До квітня 2016 р. членом наглядової ради також був Олександр Сівкович, син Володимира Сівковича, який був замсекретаря Ради і національної безпеки і оборони у 2010-2013 рр.

До квітня 2014 р. членом наглядової ради «НЕСТ» був Ігор Гринів. Сьогодні це народний депутат від «Блоку Петра Порошенка». У 2014 році Гринів був членом виборчого штабу Петра Порошенка на президентських виборах і відповідав за виборчу стратегію.

Радником з інформаційної політики компанії «НЕСТ» є Вікторія Яковлєва, яка у 2015 році балотувалася на виборах до Київради від «Блоку Петра Порошенка».