Поліція підозрює «Харківобленерго» у виведенні 12 мільйонів через фіктивне страхування працівників
11.05.2016   //  

Поліція підозрює посадових осіб АК «Харківобленерго» в заволодінні за допомогою угод про добровільне медичне страхування коштами підприємствами в сумі 11,65 млн грн. Про це стало відомо з ухвали Київського районного суду м. Харкова.

В ході досудового розслідування було встановлено, що посадові особи АК «Харківобленерго» спільно з посадовими особами первинної профспілкової організації енергокомпанії та посадовими особами ПрАТ СК «Дніпроінмед» і ПрАТ СК «Орлі» заволоділи коштами у розмірі 11,65 млн грн.

Це відбулось шляхом укладання договорів добровільного медичного страхування з зазначеними страховими компаніями.

Також в ході судового засідання стало відомо, що ще у вересні 2015 року поліція відкрила кримінальну справу проти посадовців обленерго, підозрюючи їх у розкраданні майна шляхом зловживання службовим становищем.

З інших увал суду відомо, що протягом 2015 року керівництво «Харківобленерго» застрахувало на 50 млн грн. своїх працівників, які вже були застраховані. Пізніше одна з страхових компаній, отримавши кошти від «Харківобленерго», конвертувала їх в готівку через операції з фіктивним фірмами.

Слідча поліції Лілія Білецька просила суд дозволити їй доступ до документів «Харківобленерго», але отримала відмову. Суд вказав, що в березні вже надавав їй доступ до документів щодо страхування працівників компанії. Але цього разу слідча не пояснила які саме документі і для чого їй потрібні.

З квітня 2015 року в.о. керівника АК «Харківобленерго» є Сергій Кирик.

Страхова компанія «Орлі» на 99,36% належить ТОВ «КУА «Опiка-Капiтал». Основним власником «Опіки» є кіпрська компанія «Греардон Лімітед». Бенефіціаром Прат СК «Орлі» вказана Тетяна Рибанська з м. Дергачі Харківської області.

ПрАТ СК «Дніпроінмед» в цьому році було перейменовано в ПрАТ «СК «Дім Страхування». Бенефіціарами підприємства вказані мешканка Полтави Анна Демчук та мешканка села Феськівка Чернігівської області Олена Хоменко. На кінець 2015 року близько 14% акцій СК належало ТОВ «КУА «Опіка-Капітал». Директор зі страхування «Дім Страхування» Оксана Шамрай раніше працювала головою правління СК «Орлі».

Нагадаємо, 11 грудня 2015 року  «Харківобленерго» оприлюднила в «ВДЗ» інформацію про укладання двох угод з ТДВ «Велика страхова компанія» на суму 99,91 млн грн. З цих грошей більшу частину – 69,96 млн грн.,  планувалося заплатити за страхування відповідальності перед третіми особами. А саме, протягом року страхова компанія повинна була виплачувати компенсації людям, які постраждали внаслідок роботи обленерго та його об’єктів. Ще 29,95 млн. грн. АК «Харківобленерго» планувало заплатити ТДВ «Велика страхова компанія» за страхування майна підприємства від пожеж, стихійних явищ, крадіжок, тощо.

Після публікації «Наших грошей» матеріалу «Сміттярі з «Харкіовбленерго», де йшлося про фіктивність цих угод з страхування, компанія відмінила результати тендерів з закупівлі цих послуг. Офіційною причиною було названо технічну помилку.