Експортувати рутіл «по-новому»
10.05.2016   //  

cowСхема по вимиванню грошей з ОГХК збереглась і після порушення справи НАБУ. Руду через австрійську «прокладку» експортують з тією ж «знижкою» 44%.

Деякі тексти писати дуже легко. Стається це тоді, коли усе по темі переписано-переговорено, а писати треба, бо нічого не міняється. Доводиться тоді брати старий текст, підставляти нові цифри і на виході отримувати чергову зраду.

Ми вирішили зекономити час для читання і просто опублікувати цифри. А оскільки в те, що нарешті від того щось поміняється – віри нема, то, певно, так і будемо далі писати. Принаймні про ОГХК. Отож…

Факт №1. У 2015 році концентрат Вільногірського ГЗК державної «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» експортувався через австрійську фірму «Bollwerk Finanzierungs – und Industriemanagement AG» в середньому по $64 за тонну рутилового концентрату з вмістом TiO2 96%.

Разом і з тим торгівля через будь-які інші посередницькі фірми та за прямими угодами здійснювалась у середньому по $91 за тонну – на 44% вище від австрійської фірми.

Факт №2. Відверто здирницька схема примусила Національне антикорупційне бюро порушити кримінальне провадження за нанесення державі збитків на 100 млн грн через заниження експортної ціни.

Факт №3. За даними джерела на митниці, за перші три місяці 2016 року ОГХК направив на експорт рутилового концентрату на 120 млн грн. З них понад 99 млн грн. пішли у різні країни саме через австрійську «прокладку» по середній ціні $60. А концентрат через будь-які інші компанії йде по $86.

Різниця між «австрійською» і ринковою ціною складає ті ж 44%, що і до кримінальної справи. Невеличке зменшення цін пояснюється падінням світових сировинних ринків разом з нафтою. У таблиці нижче кілька прикладів з експортної практики ОГХК.

Факт №4. Айварас Абромавічус, який і подавав заяву до НАБУ щодо експортних оборудок Журила, звільнений з посади. Новий міністр економрозвитку Кубів (Блок Петра Порошенка) на публіці взагалі не згадує за Журила. Так само щезли розмови про Миколу Мартиненка, з яким і пов’язували австрійську фірму «Bollwerk».

Нагадаємо, у 2014 році держава за допомоги Корбана і «приватівських» силовиків видворила угрупування Фірташа з «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії». Після цього її очолив Руслан Журило, який раніше мав справи з «приватівцями».

Тих, хто призначав Журила, не збентежило те, що цей фахівець примудрився навіть за часів Януковича отримати карну справу за махінації – його власна фірма у 2010 році перемогла на тендері СхідГЗК, де Журило був заступником директора.

Не дивно, що ОГХК відразу вздовж і впоперек обліпили «прокладки», пов’язані з самим Журилом, його партнером Дроботом, його заступником Перцевим та «жваніє-мартиненківцями». І навіть після порушення справи НАБУ схема по вимиванню грошей з ОГХК продовжує працювати абсолютно у тому ж вигляді. Хоча хтозна, як розщеплюються потоки «Bollwerk» тепер, тобто після проблем, які  з’явились у Мартиненка? Можливо, «по-новому»?

Посередники Січень-вересень-2015 Січень-2016 Січень-березень-2016 Квітень-2016
Одержувач, країна $/кг $/кг
«Bollwerk», Австрія Bavaria Schweisstechnik, Німеччина 0,61-0,76 Національне антикорупційне бюро за заявою міністра економрозвитку Айвараса Абромавічуса порушило досудове розслідування по факту продажу ОГХК руди через австрійську фірму «Bollwerk Finanzierungs – und Industriemanagement AG» на 15-55% дешевше від ринкових цін. За дев’ять місяців державі були нанесені збитки на суму понад 100 млн грн. 0,61 Абромавічус у відставці, новий міністр Кубів взагалі не згадує за Журила, у судовому реєстрі немає нових даних про зрушення у кримінальному провадженні, схема з австрійською «прокладкою» продовжує працювати.
Oerlikon Soldadura, S.A., Іспанія 0,61-0,68 0,60
Hyundai Welding Vina Go Ltd, В’єтнам 0,61-0,69 0,61
ООО «ЭСАБ СВЭЛ», Росія 0,61 0,60
Advanced Material Japan Corporation, Японія 0,61 0,60
J-Han Corporation Co., Ltd., Корея 0,61-0,69 0,60
Ductil SA, Румунія 0,61-0,68 0,60
В середньому 0,64 0,60
Не австрійський посереденик «Редметконцентрат», Росія 1,05 1,00
Harris Calorific International Sp. z o.o., Польща 0,89 0,82
Lincoln Smitweld B.V., Нідерланди 0,87 0,82
В середньому 0,91 0,86

Юрій Ніколов, «Наші гроші»