Поліція підозрює, що вживані тролейбуси для Маріуполя по мільйону занадто коштовні
06.05.2016   //  

Національна поліція отримала доступ до документів про закупівлю КП «Маріупольське  трамвайно-тролейбусне управління» у ТОВ «Дуотранс» вживаних тролейбусів за 10,97 млн грн. Про це свідчить ухвала Жовтневого районного суду м. Маріуполь.

За даними слідства, в кінці вересня 2015 року  КП «МТТУ» провело конкурсні торги на закупівлю 11 вживаних тролейбусів. За результатами торгів була акцептована пропозиція ТОВ «Дуотранс», яке запропонувало поставити техніку по 998 тис грн./шт. На початку листопада КП і фірма підписали угоду. За нею за умови 100% передоплати пасажирський транспорт було обіцяно поставити до кінця грудня 2015 року. Після підписання документу Управління держказначейської служби Маріуполя перерахувало «Дуотранс» всі 10,97 млн грн.

За даними поліції, «Дуотранс» реалізує вживані трамваї по завищеним цінам. Щоправда, в матеріалах судової справи слідчий не назвав орієнтовну суму переплати комунальниками при вказаній закупівлі. Для встановлення цієї цифри суд дозволив доступ поліції до тендерної документації КП «МТТУ» та ТОВ «Дуотранс».

Як повідомляли «Наші гроші», вартість угоди з «Дуотранс» перевищила очікувану комунальниками вартість закупівлі майже на 2 мільйони.

Єдиним конкурентом «Дуотрансу» на цьому тендері було ТОВ «УкрЄвроМАЗ», пропозиція якої була дорожчою на 12,5%. ТОВ «УкрЄвроМАЗ» засновано в 2011 році і воно є дилером Мінського автозаводу. Власниця фірми – Ірина Саханда, директор – Богдан Саханда.

Засновниками ТОВ «Дуотранс» є мешканці Дніпропетровська Дмитро Науменко, Дмитро Рученко та Наталія Павлова. Фірма була створена в 2006 році, але активно отримувати державні замовлення почала з 2014 року. Якщо до цього періоду вона виграла лише два тендери на загальну суму 1,55 млн грн, то потім за півтора роки вона отримала держзамовлень на 144,26 млн грн. Всі замовлення в 2015 році – постачання нових та вживаних тролейбусів. Так, транспорт з пробігом фірма в 2015 році поставила комунальникам Миколаєва Рівного та Житомира. Для «Миколаївелектротранс» були поставлені тролейбуси марки «Skoda 14tr» по 747 тис грн. за одиницю.

«ВДЗ» не містить інформації про отримання фірмою держзамовлень після укладання угоди з КП «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління».

За даними маріупольських ЗМІ, в кінці березня 2016 року за участі місцевих чиновників відбувся урочистий запуск на маршрути 9 з 11 тролейбусів марки Man, які поставило  «Дуотранс».