Відділ Національного музею історії понад 15 років працював на «ЄДАПС»
05.05.2016   //  

голограмаПрацівники відділу голографії Національного музею історії України за 30 років роботи не виготовили для музею жодної голограми. Натомість, створили експонати для приватного консорціуму «ЄДАПС». Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдей в телепрограмі «Наші гроші».

У 2015 році новий керівник музею – Тетяна Сосновська виявила невідповідність: у відділі  голографії музею – немає жодної голограми, хоча сам відділ існував з 1980 року. Лише з 2012 по 2015 роки нацзаклад виплатив його працівникам понад мільйон гривень зарплатні.

«Мене цікавить робочий час наших співробітників, які отримували зарплатню з державного бюджету, але прозвітувати про їх роботу: ні наукову, ні іншу  – ми зараз не можемо. На складі музею жодної голограми немає, на балансі музею жодної голограми немає, хоча відділ голографування існує з 1980 року».  – розповідає Тетяна Сосновська.

Художні голограми – це  віртуальні копії ювелірних виробів, історичних цінностей, художніх композицій, музейних експонатів. Створюють такі тримірні копії майстри-оптики, шляхом перенесення об’ємного зображення на спеціальне скло або  плівку за допомогою лазерів. Відтак, виготовити голограму неможливо без оригінального експонату. Експонат необхідно вилучати із музейної експозиції, щонайменше на декілька годин. Однак, доступу до таких коштовних предметів, як, наприклад, скіфська пектораль, у приватних фірм немає. Натомість, він є у Національного музею історії України.

Журналісти отримали декілька актів видачі коштовних експонатів від музею – відділу голографії. Втім, жодної голограми у власності нацзакладу немає. Натомість вони опинились у власності  ТОВ «СП Голографія», з консорціуму ЄДАПС. Відділ голографування донедавна навіть розташовувався у приміщеннях «Iнституту прикладної оптики» НАН України, який входить до засновників ТОВ «СП «Голографія».

голограма януковичКонсорціум «ЄДАПС» – фігурант несчисленних корупційних скандалів. Зокрема, співзасновник компанії запатентував герб на закордонному паспорті. До 2013 року саме «ЄДАПС» був приватним монополістом на ринку виготовлення паспортів, водійських посвідчень, голограм для акцизів та інших документів.  Саме «ЄДАПС» донедавна презентував художні голограми на міжнародних виставках.

Екс-технічний директор ТОВ «СП Голографія» Георгій Бейлін в інтерв’ю журналістам «Наших грошей» (ТОМ 14) зазначив, що міжнародні виставки проводились на прохання міністерства культури України.  У ЗМІ є згадки про ці виставки. Наприклад, консорціум, в рамках святкування 20-річчя незалежності України, представив дві експозиції голограм – «Золоті скарби України» і «Християнські святині». Виставку «ЄДАПСа»  у Сінгапурі, в рамках офіційного візиту, відвідав і екс-президент Віктор Янукович.

З 2016 року відділ голографії у нацмузеї ліквідовано.

До приходу нового керівника музей очолював заслужений працівник культури України – Сергій Чайковський, який 18 років не помічав «результативної» праці цілого відділу. До того, як очолити Нацмузей, чоловік був завідувачем Музею історичних коштовностей, саме того закладу, який передава експонати на голографування.