У Кернеса перетендерили «прокладці» 115 мільйонів на трамвайні колії втричі дорожче від Вінниці
05.05.2016   //  

московський проспектДепартамент інфраструктури Харківської міської ради 28 квітня за результатами тендерів уклало угоди з ТОВ «СК СТС» на реконструкцію трамвайної колії по проспекту Московському у Харкові на 114,93 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Фірма має відремонтувати у 2016-2017 роках три відрізки проспекту:

  • 42,54 млн грн. на майдан Конституції – пров. Слюсарний.
  • 41,13 млн грн. на пров. Слюсарний – будинок №19;
  • 31,25 млн грн. на будинок №19 – пров. Вірменський;

У конкурсній документації немає даних про обсяг робіт по жодному з цих об’єктів.

Відомо, що трамвайна колія пролягає по Московському у двох напрямках. Загальна довжина всіх трьох ділянок становить близько 500 метрів. Тобто загальна довжина трамвайних колій в одноколійному обчисленні становить близько кілометра. Відтак середня вартість ремонту колії становить близько 115 тис грн. за один погонний метр колії.

московський проспект карта

Минулої осені на ці самі ділянки тендери на загальну суму 80,17 млн грн. виграло ТОВ «ВСП Констракшн». Тобто зараз тендер переграли на користь нової фірми у півтора рази дорожче, однак причини такого здорожчання невідомі.

Також вартість харківських робіт значно дорожче, ніж у Вінниці.

Департамент капітального будівництва Вінницької міськради 25 квітня замовив комунальному підприємству «Вінницька транспортна компанія» реконструкцію трамвайної колії на площі Гагаріна загальною довжиною 959 метрів у одноколійному обчисленні. Тобто у перерахунку на один метр вартість робіт становить 35 тис грн. – у три рази дешевше від харківської реконструкції.

Окрім цього вінницький департамент на відміну від харків’ян оприлюднив у конкурсній документації основну інформацію про технічні параметри реконструкції (див. нижче).

Тендер розіграли ТОВ «СК СТС» і ТОВ «Макс білдінг». Жодна з цих фірм раніше не вигравала державних тендерів.

ТОВ «СК СТС» зі статутним капіталом 15 тис грн. зареєстровано у листопаді 2014 року. Фірма прописана у офісі 3-37Б по вул. Бакуліна, 11 у Харкові.

Засновниками вказані харків’яни Андрій Сукесов і Сергій Кудрявцев. Сукесов також відомий як директор ТОВ «Спецтехбудавто» Антона і Анатолія Палєїв.

Антон Палєй також відомий як директор ТОВ «ВСП Констракшн», яке у 2012-2015 роках виграло тендери на ремонт трамвайних колій та переїздів у Харкові на 386,74 млн грн. Компанія пов’язана з угрупування народного депутата Віктора Остапчука (екс-директор «Південної залізниці») та колишніми менедежерами з фірм Едуарда Ставицького та Юрія Іванющенка.