НАБУ вивчає як ДПЗКУ заплатила комбінату соціаліста 50 мільйонів за так і не отримане зерно
27.04.2016   //  

Детектив Національного антикорупційного бюро отримав доступ до матеріалів судової справи за позовом ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» до ПАТ «Рокитянський комбінат хлібопродуктів» про поставку зерна на 49,89 млн грн. Про це свідчить ухвала Солом’янського районного суду м.Києва від 13 квітня.

Клопотання про доступ до документів подано в рамках розслідування кримінального провадження № 52015000000000014 від 22 грудня 2015 року. Посадові особи ДПЗКУ підозрюються у розтраті і завданні збитків державі на 10,18 млн грн.

Зокрема, вони укладали документи про передачу зерна з приватними підприємствами лише після значного зниження ринкової ціни, без пропорційного зниження узгодженої ціни на закупівлю, тобто діяли в інтересах не власного підприємства, а з метою збереження прибутків постачальників зерна. Також «ДПЗКУ» здійснювала передоплату постачальника, однак в порушення контрактних умов, вартість продукції не зменшувалась на суму, розраховану за визначеними в договорі формулами за користування грошима (24% річних).

Крім того, 4 березня 2015 р. ДПЗКУ уклала договір про закупівлю зерна у ПАТ «Рокитянський комбінат хлібопродуктів» на 49,89 млн грн. Контракт був повністю оплачений ще 5 березня 2015 р., але держкорпорація зерна так і не отримала.

У лютому 2016 р. ДПЗКУ подала судовий позов до «Рокитянського комбінату хлібопродуктів». 4 квітня Господарський суд Київської області зобов’язав комібнат здійснити поставку зерна державній клорпорації.

Детектив НАБУ повідомив, що документи по цій господарській справі мають важливе значення для розслідування вищезгаданого кримінального провадження. У зв’язку з цим суд дав йому тимчасовий доступ до матеріалів справи.

Акції «Рокитянського комбінату хлібопродуктів» належать інвестфонду «Мелон» (10%), контрольний пакет майже 66% має ТОВ «Аграманта». Решта акцій розподілені поміж більше 3 тис фізосіб. Головою наглядової ради є Юрій Бондарчук, екс-депутата Київської облради від Соціалістичної партії (2006-2010 рр.).

«Аграманта» оформлена на інвестфонд «Мелон» і ТОВ «Грейнхолд», основним власником якого є кіпрська компанія «Austock Limited», яка належить іншій кіпрській компанії «Munchank Holdings Limited». До листопада 2014 р. співвласником «Austock Limited» був також віргінський офшор «Karcher Limited».