- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Чиновника, який отримав за базар $100 тисяч хабара, зник після винесення вироку

Апеляційний суд залишив в силі вирок про позбавлення волі колишнього заступника голови Першотравневої районної у місті Чернівці ради на 5,5 років з конфіскацією всього майна за виключенням житла. Про це свідчить ухвала [1] Апеляційного суду Чернівецької області від 4 квітня.

У 2013 році екс-заступник голови Першотравневої районної у місті Чернівці ради Володимир Шабан отримав від директора ринку «Нива» ТОВ «Світанок» $100 тис хабара. Допомагав Шабану у цьому злочині його підлеглий Дан Воронка – колишній начальник відділу з питань благоустрою, санітарії та екології Першотравневої районної у місті Чернівці.

Мікроринок по вулиці Руській, 250-А потребував реконструкції. Шабан погрожував директору «Ниви», що надасть пропозиції міській раді про необхідність закриття ринку, а не його реконструкції. Спочатку він хотів $120 тис, але потім зменшив вимоги до $100 тис. Крім грошей, чиновники також хотіли отримати декілька торговельних місць.

Шабан обумовив передачу грошей не йому особисто, а його брату. Йому додому директор ринку  і привіз 810 тис грн, які перед тим отримав від СБУ.

Обидва чиновники були затримані [2], а влітку 2013 року відпущені під заставу.

У грудні 2015 року суд визнав Шабана і Воронку винними в отриманні неправомірної вигоди і засудив до 5,5 років та 4 років позбавлення волі відповідно. Обом заборонено займати керівні посади протягом кількох років. Також суд призначив обом конфіскацію всього майна, що належить їм на праві власності, за виключенням житла.

Колишні чиновники оскаржили вирок. У ході розгляду апеляції Шабан не з’явився до суду. За місцем проживання його не знайшли. Залишивши в силі вирок, апеляційний суд звернув в дохід держави заставу у 344 тис грн, внесену за Шабана.