Нацполіція робить виїмку договору, по якому Дніпропетровськ заборгував «УПСу» більше 200 мільйонів
26.04.2016   //  
Будівництво об’їзної дороги почалось у 2011 році, однак воно так і не було завершено. Нині будівництво не ведеться (фото За даними «Забеба.ли»).

Будівництво об’їзної дороги почалось у 2011 році, однак воно так і не було завершено. Нині будівництво не ведеться (фото За даними «Забеба.ли»).

Національна поліція виявила розкрадання коштів на будівництві автодороги від вул. Кайдацький Шлях до автомобільної дороги Київ-Луганськ-Ізварине. Про це повідомляє «Бюро.UA» з посиланням на ухвалу Бабушкінського райсуду м.Дніпропетровськ.

Слідчі стверджують, що у 2011-2016 рр. службові особи ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС» та Департаменту комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міської Ради завищили обсяги об’ємів і матеріалів робіт, внаслідок чого незаконно заволоділи бюджетними коштами у великих розмірах.

При визначені в договорі твердої договірної ціни до актів приймання виконаних будівельних робіт включено матеріали та роботу машин і механізмів за фактичною вартістю, тобто як динамічної договірної ціни, інші супутні витрати, які не передбачені умовами договірної ціни, а також випадки заміни машин та механізмів, передбачених ресурсними елементними кошторисними нормами та договірною ціною.

Крім того, в акти робіт включено додаткові роботи, не передбачені проектно-кошторисною документацією і договором, які не пройшли державну експертизу.

Суд дав слідчому Нацполіції дозвіл на виїмку документів у Департаменті комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міськради. Зокрема, йдеться про договір департаменту з фірмою «УПС», проектно-кошторисну і тендерну документацію.

упс дорога1

Від «Наших грошей»:

Єдиним власником фірми «УПС» до кінця минулого року був її директор Тарас Палій, син екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор».

Після зміни влади у 2014 році на Тараса Палія було відкрито два кримінальні провадження щодо привласнення бюджетних коштів на ремонті доріг фірмою «УПС». У 2015 році обидві справи було закрито, а половину фірми «УПС» переоформлено на словацьку компанію «Ароґраф». Її власницею є Ірина Гуназа, яка представляє партію «Україна майбутнього» Святослава Олійника, екс-замгубернатора Ігоря Коломойського.

Після Майдану саме Олійник піарився на темі «відкатів» на тендерах департаменту капбудівництва Дніпропетровської міськради. Найбільшим підрядником департаменту було підприємство «УПС». Олійник тоді пообіцяв «відмити» підрядників і запустити їх на нові чесні тендери.

Через тиждень після зміни власників «УПС» подав позов у суд про стягнення з Дніпропетровської міськради 204,64 млн грн. боргу за будівництво автодороги на ділянці від вул. Кайдацький шлях до автомобільної дороги Київ Луганськ Ізварине. 16 лютого 2016 р. «УПС» отримав позитивне рішення у першій інстанції.

Міськрада подала апеляцію на це рішення тільки після публікації «Наших грошей».  Наразі у справі призначено експертизу, щоб з’ясувати, скільки робіт фактично було виконано.