- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Київрада не змогла довести, що фірма незаконно надбудувала 8 поверхів до будинку біля Майдану

Надбудова Музейний [1]Суд відмовив у позові Київської міської ради про скасування дозвільних документів і реєстрації прав власності на надбудову у провулку Музейний 2-А. Про це свідчить ухвала [2] Вищого адміністративного суду від 17 березня.

За розпорядженням Київської міськдержадміністрації від 1999 року «Прометей-Сяйво» надано право виступити інвестором з реконструкції горища під мансардні жилі приміщення у 4-поверховому будинку 2-А у провулку Музейний. У грудні 1999 р. розпорядження КМДА змінено: уже йшлося не тільки про реконструкцію, а й надбудову аттикових та мансардного поверхів для жилих приміщень. У 2001 році у розпорядження знову внесли зміни, зазначивши, що йдеться про надбудову 2 поверхів.

У 2006 році «Прометей-Сяйво» отримав дозволи на будівельні роботи від Головного управління містобудування та архітектури м.Києва і держархбудконтролю. У 2006 році «Прометей-Сяйво» затвердили проектну документацію на надбудову 3 поверхів із допустимою висотністю близько 32 м.

У 2011 році «Прометей-Сяйво» повідомив Держархбудконтроль про коригування проекту – тепер йшлося про надбудову 8 поверхів і мансардного (технічного) поверху. Площа надбудови мала скласти 3137 кв.м. Коригування сталося за півроку до оформлення об’єкта у власність.

У 2015 році Київрада звернулася до суду про скасування рішення Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м.Києві про видачу ТОВ «Прометей-Сяйво» сертифікату відповідності на надбудову аттикових та мансардного поверхів житлових приміщень, скасування сертифікатів відповідності на ці приміщення, виданих Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Також Київрада вимагала, що Міністерство юстиції скасувало реєстрацію прав власності.

16 червня 2015 р. постановою [3] Окружного адмінсуду вимоги були повністю задоволені.

Суд виходив з того, що будинок у провулку Музейний 2-А розташований в історичному ареалі м.Київ. У 2002 році норма висотності складала 27 метрів. У 2008 році було затверджено історико-містобудівне обґрунтування, за яким будинок може сягнути висоти 39-43 метри. У 2011 році історико-містобудівне обґрунтування відкоригували і тепер основна частина будинку не мала перевищувати 53 метри.

Вищезгадане обґрунтування у 2008 році було здійснене Всеукраїнським науково-методичним та дослідно-інформаційним центром архітектурної спадщини і погоджено Головним управлінням охорони культурної спадщини КМДА. У 2011 р. коригування щодо збільшення висотності до 53 метрів робив уже Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень. Коригування проекту здійснено без згоди розробника. Натомість його погодив перший заступник міністра культури і туризму.

Міністерство юстиції і фірма-забудовник «Прометей-Сяйво» оскаржили рішення суду в апеляції і 14 грудня 2015 р. воно було скасоване [4].

Суд виходив з того, що фірма необхідні дозвільні документи для проведення робіт. А інспекція держархбудконтролю повідомила, що у 2011 році, перед виданням сертифікатів, перевіряла об’єкт будівництва.

На стадії апеляції до справи було залучено ТОВ «Фінансова компанія «Централ Капітал». Фірма повідомила, що у 2012 році «Прометей-Сяйво» передав у іпотеку ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» 6 квартир у надбудові. Згодом банк відступив право вимоги по договорам іпотеки ФК «Централ Капітал».

Київрада подала касаційну скаргу [2], але Вищий адмінсуд її не задовольнив і визнав рішення апеляції правильним.

Засновниками «Прометей-Сяйво» є Тетяна Балясна і Олександр Коваль. На початку 2000-х у засновниках фірми був Артур Маргуліс – власник кількох земельних ділянок і будівель у центрі Києва, у тому числі приміщення кінотеатру «Орбіта» на Хрещатику. Відомий тим, що у 2008 році за 75 тис грн. купив фотографію, зроблену Леонідом Черновецьким, після чого отримав [5] від мерії будівлю на Софіївській площі.

З реєстру судових рішень відомо, що «Прометей-Сяйво» виступає підрядником [6] по реконструкції приміщень по вул. Хрещатик, 29/1 для ТОВ «Пропріо-О». Фірми отримали дозволи на роботи у 2011 році, коли «Пропріо-О» належало Олександру та В’ячеславу Супруненкам. Останній є екс-зятем мера Києва Леоніда Черновецького. Сьогодні брат В’ячеслава Супруненка – Олександр – є позафракційним народним депутатом.

ФК «Централ Капітал», що претендує, на декілька квартир у новобудові, оформлена на ТОВ «Лахуграл», яким через ТОВ «Муллан» володіють донеччанин Олексій Дмитрієнко і Павло Малік з Австрії. Раніше Малік також мав донецьку прописку.