Суд знову перевів 214 мільйонів «Укргазвидобування» на VIP-вкладників «Дельта Банку»
23.04.2016   //  

Суд за нововиявленими обставинами відмовив у позові про стягнення 214,02 млн грн. з ПАТ «Укргазвидобування» на користь ПАТ «Дельта Банк». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 11 квітня.

19 серпня 2015 р. суд прийняв рішення про стягнення зазначеної суми на користь «Дельта Банку». 15 березня цього року це рішення було підтверджене у Вищому господарському суді.

Сума включає заборгованість по кредиту «Укргазвидобування» на 150 млн грн., а також відсотки і штрафні санкції.

Після визнання «Дельта Банку» проблемним він уклав договори поруки по кредиту «Укргазвидобування» з десятьма фізособами, які мали багатомільйонні вклади в банку. Цим самим погашення кредиту держкомпанії було переведено на фізосіб-поручителів, які отримали право стягнення коштів з «Укргазвидобування», замість банкрутуйочого «Дельта Банку»

У березні 2015 р. «Дельта Банк» визнаний неплатоспроможним. Після введення в банк тимчасової адміністрації договори поруки були визнані нікчемними.

30 грудня Окружний адмінсуд м.Києва скасував рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб про визнання договорів поруки нікчемними. 1 березня Фонд гарантування вкладів програв апеляцію на рішення Окружного адмінсуду.

Саме факт скасування рішення ФГВ розглядався судом в якості нововиявленої обставини. Суд вирішив, що рішення Окружного адмінсуду Києва свідчить про відповідність договорів поруки обмеженням і нормативам Національного банку.

Відомо, що Фонд гарантування вкладів подав касаційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду Києва у Вищий адмінсуд. Час розгляду скарги поки невідомий.

У списку з 10 осіб, на яких «Дельта Банк» перевів борг «Укргазвидобування» були екс-член наглядової ради Нацбанку Олександр Біланенко, син екс-міністра юстиції Максим Лавринович (відступив право вимоги деякому Андрію Морозу), Ігор Шаповалов – син екс-замголови Національного банку Анатолія Шаповалова (2005-2010 рр.), Ірина Заярнюк – колишня в.о. голови і замголова правління «Дельта Банку» (2014 р.).