«Укртрансгаз» планує за 13 мільярдів купити газ дорожче від роздрібних цін всередині України
14.04.2016   //  

ПАТ «Укртрансгаз» перенесло з 12 на 22 квітня розкриття пропозицій по тендеру на постачання газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб на очікувану суму 13,47 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Для роботи магістральних газопроводів у 2016 році планується придбати 1,80 млрд кубометрів газу по 7486,8 грн. за тисячу кубометрів. Це становить близько $287 за нинішнім курсом долара, і майже на сотню доларів дорожче від ціни газу, який «Нафтогаз України» зараз імпортує з Європи.

Тариф для населення становить 7 188 грн. Крупним промисловим споживачам «Нафтогаз» за умови передплати постачає газ з урахуванням транспортування трубопроводами по 7 400 грн.

Це вже друга спроба «Укртрансгазу» законтрактувати технологічний газ цього року.

Перший тендер проводився у лютому. Таку саму кількість газу планували придбати по 7919 грн. за тис кубометрів.

На торги тоді подала заявку лише одна компанія – ТОВ «Нафтогазгруп «Деметра»,  яка запропонувала газ по 7 300 грн. за тис кубометрів на загальну суму 13,14 млрд грн.

Тоді це також було дорожче від цін імпортного газу, який наприкінці 2015 року заводили в Україну в середньому по $230.

Через відсутність конкурентної заявки від будь-якої ще однієї компаніъ лютневий тендер було відмінено.

Згідно з законом про держзакупівлі, у випадку відміни двох відкритих торгів поспіль через відсутність конкуренції замовник отримає право укласти угоду з будь-яким постачальником по переговорній процедурі.

У попередні роки «Укртрансгаз» завжди купував технологічний газ у «Нафтогазу України», який у свою чергу купував його у Росії.

ТОВ «Нафтогруп «Деметра» зі статутним капіталом 1 тис грн. прописана у Києві по вул. Стельмаха, 6а, офіс 1. Засновником та директором є киянин Ярослав Вікторович Купрієнко.

На своєму сайті фірма вказує, що входить у якусь групу компаній, яка надає послуги по бурінню, ремонту та інтенсифікації свердловин.

«Протягом двох років підприємство було зосереджено на постачання природного газу великим оптовим трейдерам, таким як: ПАТ «Київгаз», ПАТ «Тернопільгаз», ПАТ «Маріупольгаз», ТОВ «ГазПромСервіс», ТОВ «Газпромпостач», ТОВ «Газінвест – Трейдинг» і іншим», – йдеться на сайті «Деметри».

«Газінвест – Трейдинг» з цього переліку має бенефіціарного власника донеччанина Едуарда Слинько, який раніше очолював фірму МАКО Олександра Януковича.