Яценюк і Вронська не звільнили з Мінекології «злочинне угрупування», яке хотіло злити «помийці» півмільярда (додано)
12.04.2016   //  

(додано дані про Вежніна)

Посадовці, які безпосередньо відповідали за тендер на придбання LED-світильників у січні 2016 року, досі не звільнені з роботи. Про це пишуть Гліб Канєвський і Ольга Зеленяк з центру «Ейдос» у «Економічній правді».

Безпосередньо тендер на загальну суму 926,72 млн грн. проводило підпорядковане міністерству екології держпідприємство «Українські екологічні інвестиції» («Укреконінвест»). Більшу частину підрядів на суму 480,01 млн грн. отримало ТОВ «Агротехбуд», яке безпосередньо перед тендером було зареєстровано на мешканця окупованого Донецька Олексія Алтуніна.

Ця закупівля викликала великий скандал. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк тоді заявив, що «це навіть не “жулье”, це організоване злочинне угруповання, яке пов’язано з вищим керівництвом міністерства, з керівником державного підприємства». Фірму «Агротехбуд» Яценюк назвав «помойкою», у якої «немає директора, головного бухгалтера, вона зареєстрована на фантом, там є тільки банківський рахунок».

Після цього було звільнено с посади в.о. міністра екології Сергія Курикіна, який здійснював загальний нагляд за роботою міністерства.

Також Яценюк обіцяв винести на розгляд уряду рішення про звільнення керівника «Укреконінвесту» Олексія Коваля та директора департаменту кліматичної політики міністерства Владислава Вежніна.

Цю заяву прем’єр-міністр зробив на засіданні уряду 27 січня. Там же голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващено повідомив, що Головне слідче управління Національної поліції відкрило кримінальне провадження по цьому тендеру.

НАБУ також відкрило провадження. В ході досудового розслідування встановлено, що представники «Українських екологічних інвестицій» зловживали службовим становищем та діяли у змові із службовими особами Міністерства екології та «Агротехбуду», вчинивши замах на розтрату коштів.

Однак і через два місяці після цих заяв Вежнін та Коваль не були звільнені.

За повідомленням в.о. міністра екології Ганни Вронської, Вежнін не був звільнений, бо станом на середину березня (через два місяці після заяви Яценюка) він знаходився на лікарняному.

Владислав Вежнін раніше відав готельним напрямком бізнесу «Ukrainian Hotels» у складі корпорації «Астрон Україна» Юрія Кирилова.

Кирилов у 2000-х роках намагався розвивати виробництво енергозберігаючих лампочок «Газотрон Люкс» (ТМ Lummax, завод у Рівне) за кредитні кошти банку «Надра». Однак під час кризи 2008 року цей бізнес зруйнувався.

За даними ЗМІ, саме на «Астрон-Україна» Кирилова у 2000-х роках виводились активи ліквідованої фірми «Торгівля і інвестиції». Вона раніше називалась «Торговий дім» і була заснована Миколою Мартиненком у 1990-х роках. Кирилов був у «Торговому домі» головою наглядової ради. Компанія займалась поставкою російського ядерного палива для українських АЕС.

Також Кирилова і Мартиненка пов’язувала спільна кар’єра ще з радянських часів. За даними газети «2000», вони разом працювали на заводі Антонова і працювали у Київському міськкомі комсомолу.

У свою чергу нині Мартиненко вважається одним з найвпливовіших політичних партнерів Арсенія Яценюка. У груді він склав депутатський мандат, будучи членом фракції і партії «Народний Фронт». Відставка відбулась після звинувачень Мартиненка у хабарництві з боку швейцарської прокуратури. Однак досі йому жоден правоохоронний орган офіційних звинувачень не висунув.

12966453_947921158597191_1238615721_n12980609_947921155263858_1493052757_n 12992860_947924731930167_175719440_n12966043_947924725263501_295331128_n

укрекоінвест коваль директорТакож Вронська повідомила, що міністерство лише 15 лютого вирішило провести перевірку «Укреконоінвесту», лише відсторонивши Коваля від виконання повноважень. Рішення про його звільнення мали прийняти через два тижні по завершенні місячної перевірки, тобто в кінці березня. Однак станом на 11 квітня у ЄДРЮО вказано, що Коваль не звільнений.

Згідно з біографією Коваля, надану Міністерством, до державного підприємства він довгий час працював директором ТОВ «Реаліст груп». За даними Реєстру судових рішень, у 2013 році директор «Реаліст груп» уникнув покарання  за підробку документів тільки через закінчення строків давності притягнення до відповідальності. Подробиці справи у судовому рішенні не розкривались.

коваль фбукПрописаний у Вінниці Коваль сам входить до складу засновників фірми «Реаліст груп» разом з Марією Тереховою, Антоном Рудичем та ТОВ «Бестінвест» Андрія Майорова.

Андрій Майоров відомий як член наглядової ради ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» Дмитра Крючкова. Раніше також був відомий як директор з фінансів «Львівобленерго» Григорія Суркіса. Також Майоров працював у вже банкрутуючому ПрАТ «Укрнафтогазбуд», яке очолював Дмитро Крючков.

Нагадаємо, тендер по світлодіодним світильникам у АМКУ оскаржували низка обленерго, контрольованих менеджерами «Енергомережі».

Від «Наших грошей»:

В.о. міністра екології Ганна Вронська при Курикіну була заступником міністра. На роботу у міністерство вона потрапила ще при його попереднику Ігорю Шевченку.

До переходу на держслужбу була керуючим партнером у юридичній компаній «Вронський, Вронська та партнери».

Вронська була пов’язана з нафтобізнесом. На початку 2000-х років вона була засновником ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна», яка згодом була переоформлена на російське ВАТ «Нафтова компанія «Альянс» Муси Бажаєва.

Також Вронська виступала співзасновницею ТОВ «Десна-гео» (видобуток піску та гравію) разом з панамським офшором «Трассвілл ентерпрайзес». Зараз замість неї у складі засновників фірми значиться Павло Рябікін, який до середини 2015 року був заступником голови КМДА Віталія Кличка.