Інвестор з Белізу будує 25-поверхівки на місці диспетчерських «Київпастранс», не чекаючи згоди Київради
09.04.2016   //  

«Київпастранс» дозволив будувати багатоповерхівки на місці своїх диспетчерських станцій. Про це йдеться в сюжеті Мар’яни Мотрунич у програмі «Наші гроші».

Раніше лінійно-диспетчерські станції (ЛДС) слідкували за розкладом руху транспорту та перевіряли водіїв. Зараз усе відстежується за допомогою супутникових технологій, тому ці станції уже майже непотрібні. Зараз на місці більшості ЛДС – житлові комплекси.

Схема залучення інвесторів до реконструкції ЛДС розквітла за Миколи Ламбуцького, який 11 років очолював «Київпастранс». Мер Віталій Кличко заявляв, що при Ламбуцькому на підприємстві розікрали понад 3 млрд грн.

ТОВ «Інфотранском» зацікавилась комунальною диспетчерською на вул. Панельна, 2 поблизу станції метро «Лівобережна» ще у 2005 році, коли було укладено інвестдоговір. У 2015 р. «Київпастранс» і «Інфотранском» поновили договір.

У січні 2016 р. Київська міська рада дозволила «Інфотранскому» знести лінійно-диспетчерську станцію на Панельній, 2 і звести там житловий будинок.

Голова постійної комісії Київради з питань власності Леонід Антоненко стверджує, що інвестиційний договір з «Інфотранском» місту невигідний.

«Ми передаємо земельну ділянку. Ми дозволяємо знести комунальне майно. А сьогодні ми не отримуємо ні копійки. Ми отримуємо тільки обіцянку колись у майбутньому отримати певну кількість квадратних метрів або неринкову компенсацію за них. Це абсолютно несиметричні відносини», – вважає Антоненко.

За договором, «Київпастранс» замість старої ЛДС отримає на тому ж місці реконструйовану станцію та 5% жилплощі будинку. Наразі комунальникам обіцяють до 20 квартир у новобудові. У той же час, за даними «Київпастрансу», більше 5 тис його працівників потребують поліпшення житлових умов.

«Інфотранском» оформлений на белізький офшор «Мерлін Девелопментс Інк.», хоча до 2014 р. засновником значився киянин Ігор Нощенко. У «Київпастрансі» ім’я інвестора повідомити не змогли. Забудовником виступає ХК «Київміськбуд».

Як розповів журналістам місцевий житель, на вул.Панельній,2 раніше була стоянка.

«Місяці півтора-два тому приїхали у військовій формі 10-15 чоловік. Тут вони стали. З іншого боку теж приїхали 10-15 чоловік. І тут були «розборки»… Вони тут довго, години чотири розбирались. Міліція приїхала. Так подивилися, покивали головою і пішли», – розповів чоловік.

Сьогодні територія оточена високим парканом і вже активно ведуться роботи. Хоча це будівництво не відповідає генплану міста. А в «Київпастрансі» кажуть, що про будівництво говорити рано, бо ще чекають погодження з Київською міською радою.

Згідно з паспортом будівництва, тут буде два 25-поверхові будинки. У середньому квартири коштуватимуть 17 тис грн.