Вільногірські гірники дали оточенню Журила ще 29 мільйонів на перевезення
08.04.2016   //  

Філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 25 березня за результатами тендерів замовила ТОВ «Юнітранс Оператор» перевезення вантажів залізницею на 29,10 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

На 2016 рік замовили перевезення:

  • сухих безпечних вантажів насипом у хопрах-цементовозах по Україні та СНД;
  • сухих безпечних вантажів тарно-штучної продукції у критих вагонах по Україні та за кордоном;
  • піску, руд та концентратів по Україні, Росії, Білорусі в напіввагонах.

Конкурентами були ТОВ «Метрудтранс» з оточення нардепа Руслана Сольвара («Блок Петра Порошенка») і ТОВ «Ейдон Юкрейн» Павла Заіченка, яким раніше володів Роман Пронь.

«Юнітранс Оператор» у 2009 році заснували киянин Віктор Довгич і Ярослав Безверхий із м. Вишневе Київської обл. Згодом власниками стали латвійські компанії «Куміліте Інтернаціонал Шпедіціон», «РВ Транс», та британська «Стіл Продактс Лімітед».

Нині ж «Юнітранс оператор» записано на Сергія Ільченка, панамські офшори «Небліна Холдінгс Інтернешнл С.А.», «Фузілеро Ентерпрайзес Інтернешнл С.А.» та британські «Барбертон Сейлз Лп» і «Лайденбург Лп».

Сергій Ільченко також керує ТОВ «Гарант Транс Сервіс» і ТОВ «Флобес» Олега Перцева. Той очолює наглядову раду ПрАТ «Гарант Метиз Інвест».

За даними «Smida», правління «Гарант Метиз Інвесту» раніше очолював Юрiй Олегович Перцев, який нині працює заступником директора ОГХК з комерційних питань. За даними Smida, четверо топ-менеджерів «Гарант Метиз Інвесту» раніше працювали у «Приватбанку».

Нагадаємо, у червні 2015 року комбінат замовив «Юнітранс Оператору» перевезень на 64,68 млн грн.

Тоді до складу засновників перевізника входила латвійська фірма «РВ транс». У ланцюжку засновників фірми фігурувала фірма «Wargrave Trading LLP». З її рахунків під час Майдану було перераховано $55 тис для американської лобістської компанії «Wiley Rein LLP» за лобізм інтересів Юлії Тимошенко.

Окрім цього «Wargrave» фігурує у списку грошових переказів за 2014 рік, оприлюднений Генпрокуратурою як такий, що знайдений наприкінці грудня 2015 року під час обшуків у Геннадія Корбана, одного з членів команди Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, у раніше Руслан Журило працював заступником гендиректора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». У 2010 році СхідГЗК брав участь у тендері Новокостянтинівської уранової шахти на поставку гірничошахтного обладнання. Тендерні пропозиції від комбінату підписував Руслан Журило. Держкомбінат під його керівництвом у тендері програв, а виграла приватна фірма «Техномаш», співвласником якої був Журило.

Ці дії Журила кваліфікували не як зловживання службовим становищем, а лояльніше – як служову недбалість, що є неумисним злочином. У 2012 році по цій кримінальній справі Журила амністували, а сам він зі СхідГЗК звільнився і у 2014 році отримав призначення директором ОГХК.