Прокуратура не змогла посадити земельного махінатора, який пішов працювати на брата Яреми
08.04.2016   //  

Прокуратура не змогла довести, що екс-депутат Київської облради Сергій Гарбарук шляхом обману заволодів 74 гектарами землі державного лісового фонду і використовував завідомо підроблені документи. Про це свідчить ухвала Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15 березня.

8 грудня 2014 р. Гарбарука було визнано винним за ч.2 ст. 358 ККУ – підроблення офіційних документів. Йому інкримінували, що у 2009 році він на прохання невстановлених осіб підробив держакти на земельні ділянки і довідки управління земельних ресурсів у Бориспільському районі. У відповідних держустановах ці документи були відсутні.

Підроблені документи Гарбарук заповнив власноруч, що підтвердила почеркознавча експертиза.

Решта обвинувачення не була доведена в суді.

Зокрема, його обвинувачували у заволодінні у 2008-2009 рр. ділянками державного лісового фонду на території Щасливської сільської ради площею 73,92 га вартістю 78,37 млн грн., а також використання підроблених документів для укладання договорів продажу ділянок для відмивання доходів. Причому такі дії вчинялися повторно.

Слідчі стверджували, що Гарбарук організував подачу до Бориспільської райдержадміністрації заяв від підставних осіб для отримання земельних ділянок, а також підробку паспортів громадян і держактів власності на землю. Потім ділянки були продані ТОВ «ПТГ «Самшит» і ТОВ «Украгроінвестиції», які організовували подальший перепродаж.

Сергій Гарбарук в суді вини не визнав. Він стверджував, що як депутат облради намагався допомогти громадянам, коли ті скаржилися на зволікання з оформленням земельних ділянок, і звертався у зв’язку з цим до начальників управління земельних ресурсів у Бориспільському районі. Причетність до компаній «ПТГ «Самшит», «Товмір-2009» і «Украгроінвестиції» заперечував.

Підробку офіційних документів Гарбарук також не визнав і стверджував, що, перебуваючи в управлінні земельних ресурсів у Бориспільському районі на прохання його працівників, міг самостійно заповнити документи, які потім підтверджувалися підписом керівника установи і печаткою. Відтак він стверджує, що це була технічна робота, а не підробка документів.

Однак замначальника управління земельних ресурсів і начальник Держкомзему в Бориспільському районі дали свідчення, що документи підписані від їх імені іншими особами.

Суд вирішив, що підсудний Гарбарук усвідомлював протиправність дій щодо земельних ділянок і підробки документів, але це не доводить його причетності до незаконного заволодіння шляхом шахрайства зазначеними земельними ділянками та їх подальшого продажу з метою легалізації доходів. На думку суду, його мотивом було бажання набути авторитету серед невстановлених осіб, у числі посадових осіб управління земельних ресурсів у Бориспільському районі.

Суд вважає, що до незаконного виведення з державного лісового фонду значної кількості земель призвела службова недбалість працівників управління земельних ресурсів, Бориспільської РДА, держкадастру. Зокрема така недбалість підтверджується відсутністю вищезгаданих документів по ділянках у цих держустановах.

За підробку документів Сергія Гарбарука засудили до 3 років позбавлення волі, водночас звільнивши від покарання за строком давності. По решті обвинувачення він був виправданий.

У 2015 році, поки прокуратура готувала касаційне оскарження вироку, Гарбарук став директором ТОВ «Лан-Переяслав», співвласником якого є брат екс-генпрокуророра Віталія Яреми – Олександр. Вирок Гарбаруку виносився в грудні 2014 р., коли ГПУ очолював Ярема.

Також Сергій Гарбарук став головою правління ПАТ «Племзавод Колос», що в селі Улянівка Переяслав-Хмельницького району Київської області. 25% племзаводу має держава, 34% належить ТОВ «Компанія «Аква-Торія» Оксани Буші, власники решти акцій невідомі.

Свого часу акціонерами були місцеві селяни. В останні роки племзавод перебував у процедурі банкрутства. Племзавод має держакт на постійне користування 270 га землі на території Улянівської сільради. Але оскільки підприємство землю не використовувало, то її обробляли місцеві селяни. У березні цього року Сергій Гарбарук повідомив сільраду, що племзавод хоче сам користуватися землею, оскільки має відповідний держакт.

У держреєстрі є також ТОВ «Племзавод «Колос», власниками якого у 2015 р. стали Антон і Олексій Артеменки, які також є засновниками ТОВ «Ньюмаркет-Трейд». Цю фірму очолює Сергій Гарбарук і вона зареєстрована в Києві на вул. Горького,72 кв. 117. У цьому офісі знаходилась приймальня депутата Київської облради від ВО «Батьківщина» Сергій Гарбарука. У 2015 р. засновниками «Ньюмаркет-Трейд» також стали партнери брата Яреми по «Лан-Переяславу» – Олексій Розенков і Леся Моргун, дружина Костянтина Моргуна, який у 2014 р. очолював департамент ресурсного забезпечення Державної служби з надзвичайних ситуацій.