Офшору з оточення Бойка дозамовили коштовного мазуту на чверть мільярда
08.04.2016   //  

ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» 30 і 31 березня внесло зміни до угоди з ТОВ «Укрістгаз» про закупівлю паливного мазуту М-100, збільшивши загальний обсяг замовлення з 132,92 млн грн. до 361,56 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Лютнева угода з «Укрістгазом» передбачала поставку 10 тис тонн мазуту по 8 998 грн./т. По цій ціні придбали лише 1 200 тонн.

Згодом умови змінили: збільшили загальний обсяг до 14,4 тис тонн і ціну підняли до 9 252 грн./т. При цьому і попередня, і нова ціни є вдвічі вищими за ринкові.

Нині обсяг закупівлі збільшили на 24 713 тонн по ціні 9 252 грн./т. Відповідна на 228,64 млн грн. зросла вартість угоди на придбання мазуту, який є вдвічі дорожчим від ринкових цін.

Нагадаємо, у 2012 році «Укрістгаз» придбав «Харківську ТЕЦ-5». Тоді фірму пов’язували з оточенням Юрія Бойка та Дмитра Фірташа. Її директором є Володимир Крупко – син екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка в обох урядах Юлії Тимошенко.

«Укрістгаз» записано на австрійську компанію «Ітонс холдинг гмбх», яка належить офшорам «San Posidanius Investments Limited» (Кіпр) і «Ithuba Natural Resources Fund» (Кайманові острови).

Кінцевим бенефіціаром «Харківської ТЕЦ-5» значиться кіпріот Дімітріс Іоанідіс – партнер Вадима Новинського в «Азов петролеум ЛЛС».

Крім того, «Укрістгаз» володіє 75% ПАТ «Волиньобленерго».  Ще 21% акцій має кіпрська «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують із Костянтином Григоришиним.

На останніх зборах акціонерів у 2015 році «Укрістгаз» представляв Богдан Курінний. Крім того, членами спостережної ради стали Віталій Левченко та Євген Тютюнніков, який був засновником ТОВ «Лісічанська вода» й ТОВ «Рубіжанська вода». Його партнером у них було ТОВ «Хімічно-промисловий альянс», що належить кіпрській «Діренс Вентурес Лімітед» і Антону Чернецову. Вони ж володіють ТОВ «Таун Сервіс». За даними «Наших Грошей», ці фірми контролює оточення лідера фракції «Опозиційного блоку» Юрія Бойка.

Детальніше про схему із закупівлею мазуту ТЕЦ-5 читайте у статті «Пішла мазута по офшорам».