Бронетанковий завод під начальством херсонця злив «прокладкам» 37 мільйонів за неіснуючий ремонт танків
08.04.2016   //  

НАБУ відкрила кримінальне провадження прости посадових осіб державного підприємства «Харківський бронетанковий завод» за підозрою у фіктивній закупівлі озброєння та запчастин на 37,52 млн грн. Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду м. Києва.

В квітні-листопаді 2015 року ДП «Харківський бронетанковий завод» уклало угоди з ТОВ «Індекс», ТОВ «ТБА» та ТОВ «Оптимумспецдеталь» на постачання запчастин та комплектуючих до бронетанкової техніки. У подальшому, на виконання умов  цих договорів, фірми нібито поставили ДП обладнання, в тому числі комплекси керованого танкового озброєння 9К112-1 «Кобра» виробництва Російської Федерації та електромашинні підсилювачі ЭМУ-12 ПМБ, також вироблені в РФ. За всі ці поставки завод розрахувався, виплативши в квітні-грудні 2015 року 37,51 млн грн.

Детективи НАБУ підозрюють, що постачання запчастин та озброєння було фіктивним. Наприклад, ТОВ «Оптимумспецдеталь» по податковим накладним отримало продукцію від ТОВ «Інтертехноджді» на суму 6,05 млн грн. В документах було сказано про поставку п’яти одиниць товару, номенклатуру якого була позначена як «Виріб 1Г42». Постачальником цього товару для ТОВ «Інтер Техноджді» виступили ТОВ «Гард Комьюніті» та ТОВ «Білд Комьюніті», яким товар ніхто не постачав.

На думку детективів НАБУ, службові особи ДП «Харківський БТЗ» достовірно знали, що замовлене озброєння та запчастин у ТОВ «Інрекс», ТОВ «ТБА» та ТОВ «Оптимумспецдеталь» відсутні і фірми не мають можливості їх поставити. При цьому, була проведена оплата за товар, який фактично на завод не був поставлений.

В серпні 2014 року директором ДП «Харківський бронетанковий завод» було призначено Віктора Козонака.

З листопада 2015 року керівником ХБЗ є Олександр Глушко, який став переможцем кадрового конкурсу концерну «Укроборонпром», хоча виконував обов’язки директора ХБЗ з серпня 2015 року.

Це сталося після того, як керівник концерну «Укроборонпром» Роман Романов повідомив про переведення Козонака на керівництво іншим заводом концерну – «Заводом ім. Малишева». Щоправда, сьогодні в.о. директора цього підприємства є  Олександр Хлань – брат народного депутата Сергія Хланя (БПП «Солідарність»), який обрався до Ради по мажоритарному округу в Херсонській області.

До роботи на ХБТЗ Козонак працював гендиректором Херсонського автомобільного заводу «Анто-Рус». Співзасновником цього підприємства був екс-заступник голови Херсонської ОДА Анатолій Хоменко, в 2014 році активи заводу були продані китайській компанії «ДонгФенг», а юридична особа підприємства проходить процедуру припинення.

Саме з автомобільним бізнесом пов’язаний керівник «Укроборонпром» Роман Романов. Він також відомий як торговець автомобілями «Хюндай», які в Україні збирає корпорація «Богдан» Олега Гладковського (Свинарчука), співвласником котрої раніше був Порошенко. Сім’ї Романова належить  низка автосалонів автосалонів Renault и BMW. До призначення на держслужбу у липні 2014 року Романов очолював президентську виборчу компанію Петра Порошенка по Херсонщині.

Після призначення Романова керівником «Укроборонпром» низку ключових посад в концерні та підпорядкованих йому підприємствах зайняли вихідці з Херсонської області.

ТОВ «Індекс» створена у квітні 2014 року Іриною Стрельченко. З середини лютого 2016 року засновником та керівником фірми є інший мешканець Харкова – Антон Сухов. Раніше ні Сухов, ні Стрельченко не були власниками якогось бізнесу.

ТОВ «ТБА» було зареєстровано в Дергачах Харківської області в лютому 2014 року на Івана Сухіна. З вересня 2015 року фірма переоформлена на  Олександра Карнавуха.

ТОВ «Оптимумспецдеталь» з травня 2015 року зареєстрована на киянина Ігора Волохача. До цього фірма називалась «Юридична компанія «Оптімум», а заснували її Євген Зуранджи, Микола Томчук та Катерина Ходаківська.

ТОВ «Білд комьюніті» зареєстровано на початку липня 2015 року, зараз його засновником та керівником є киянин Артур Бударін. Але перед цим фірма була зареєстрована на мешканку столиці Тетяну Клименко.

В один день з цією фірмою було зареєстровано і ТОВ «Гард Комьюніті», хоча  у підприємств різні міста прописки – Київ та Вишневе Київської області, та їх контактні телефони відрізняються лише однією останньою цифрою. Зараз «Гард Комьюніті» записано на мешканця міста Українськ Донецької області Романа Окунєва. Раніше фірма була зареєстрована на мешканця Артемівська Донецької області Павла Счастливенка. Обидва донецька міста знаходяться під контролем української влади.

ТОВ «Інтер техноледжі» було створено в серпні 2015 року і сьогодні також записано на мешканця Донецької області Олексія Погрібняка з селища Велика Новосілка, яке контролюється Україною.