«Єрємєєвці» відмовились знижати ціну для «Укрзалізниці», хоча ринкова ціна дизелю вже падає
07.04.2016   //  

У зв’язку з падінням ринкових цін на дизельне паливо «Укрзалізниця» звернулася до компанії «ВОГ аеро джет» з проханням знизити вартість нафтопродуктів, але отримала відмову. Про це заявив заступник начальника Центру забезпечення виробництва ПАТ «Укрзалізниця» (ЦЗВ) Євген Король під час проведення «круглого столу» щодо запровадження формульного ціноутворення на нафтопродукти при закупівлях для потреб залізниці, повідомляє OilNews.

«Ми вже звернулися до нашого постачальника, але поки не знайшли розуміння. Вони не бачать підстав для перегляду ціни», – заявив Король. При цьому він зазначив, що в рамках існуючого законодавства про держзакупівлі ЦЗВ звернувся із запитом до ДП «Держзовнішінформ» про динаміку і рівні ринкових цін. «Чекаємо відповіді від дня на день. Поки наші ціни в ринковому коридорі », – додав чиновник.

Присутній на засіданні представник «ВОГ аеро джет» утримався від коментарів

Представник ЦЗВ також зазначив, що «ВОГ аеро джет» кредитував дизельним паливом залізницю. «Ніхто більше не погодився допомогти нам, тільки вони», – повідомив Король.

Як стало відомо OilNews, «Укрзалізниця» дійсно брала в борг 20-30 тис. тонн дизпалива і повернула постачальнику частину обсягів після підписання з ним договору в кінці березня. Однак частина обсягу була викуплена за ціною близько 17 500 грн/т, в той час коли ціни на даний ресурс становили близько 15 500 грн/т.

Нагадаємо, «ВОГ аеро джет» з групи покійного Ігоря Єрємєєва був визнаний переможцем останнього тендера на поставку дизпалива «Укрзалізниці» на 1,4 млрд грн, запропонувавши найнижчу ціну.

Відразу після тендеру фірма за тиждень в два етапи сумарно підвищила ціну на 21% до 16 850 грн/т, що вище ринкових цін на вагонні партії палива на день даної коригування (16 700 грн/т).

Одночасно в квітні вартість дизельного палива в українських трейдерів почала знижуватися і на 6 квітня, за даними оперативного цінового моніторингу «Консалтингової групи «А-95», склала 16 380 грн/т. Учасники українського ринку заявили, що готові постачати ДТ для залізниці за значно нижчими цінами.

У свою чергу ЦЗВ «Укрзалізниці» заявляє, що орієнтується на довідкові дані ДП «Держзовнішінформ» та Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз. Так, станом на 29 березня «Держзовнішінформ» видав довідку про ринкові ціни на ДТ в діапазоні 17 200-19 580 грн/т, Дніпропетровський НДІСЕ – 19 195 грн/т. При цьому джерело даних про ціни для цих двох організацій залишається невідомим. За наявною у OilNews інформації, самі вони моніторинги не проводять. Нічого не відомо про роботу цих організацій зі збору даних про ринкові ціни і в нафтотрейдерських компаніях.