Півгектара на Печерську, виведені банкірами Черновецького, всупереч судовій забороні оформили на офшор
06.04.2016   //  

Суд арештував земельні ділянки в Києві на вул. Архітектора Городецького, 6а площею 0,52 га, продані компанії «Голденберг Ассетс Лтд». Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 25 березня.

У 2009 році Київська міська рада на чолі з Леонідом Черновецьким продала цю землю ТОВ «Престижбудсервіс» для будівництва, експлуатації та обслуговування підземного багатоповерхового паркінгу з вбудованими та прибудованими приміщеннями адміністративного, торговельного та громадського призначення.

Однак рішення про продаж землі оскаржили мешканці сусіднього будинку. Встановлено, що спірна ділянка є прибудинковою територією житлових будинків і єдиним проїздом між зазначеними будинками та частиною скверу. У 2011-2012 рр. суди скасували рішення Київради про продаж згаданої ділянки. У 2013 році скасовано держакт «Престижбудсервісу» на ділянку.

Незважаючи не це, у грудні 2013 р. «Престижбудсервіс» продав землю ТОВ «Городецький пасаж». Останнє продало її кіпрській компанії «Сенатум холдінгс лімітед».

У вересні 2015 р. Печерський райсуд заборонив «Сенатум холдінгс лімітед» відчужувати ділянку. Однак власник поділив ділянку на три і в грудні 2015 продав їх лондонській фірмі «Голденберг Ассетс Лтд», оформленій на компанію невідомої юрисдикції «Nebos Ltd».

У 2013-2015 рр. фірмою «Городецький пасаж» володіли Катерина Александрова і ТОВ «Фортакс Девелопмент Груп», записане на лондонську компанію «Джіппі Девелоперс ЛТД», засновником якої є віргінський офшор «Global Prime Properties Group Ltd».

Тепер співвласником «Фортакс Девелопмент Груп» також значиться Андрій Гнатюк, який був акціонером «Асвіо банку» разом із В’ячеславом Супруненком, екс-зятем мера Києва Леоніда Черновецького. Сьогодні брат В’ячеслава Супруненка – Олександр – є позафракційним народним депутатом.

Компанія «Престижбудсервіс», якій Київрада продала землю, у 2009-2012 рр. була оформлена на Сергія Нікіташа (особа з таким ім’ям і прізвищем у Києві відома як адвокат) і ПрАТ «Вадес Кепітал Менеджмент» Олександра Марченка з Донецької області. У листопаді 2012 р. «Престижбудсервіс» переоформили на Людмилу Шабатіну, яка була акціонеркою «Асвіо банку» братів Супруненків.

У 2013-2015 рр. «Престижбудсервіс» було записано не десять компаній, частина з яких контролювались ТОВ «Мелоріс Груп», а інша частина – ТОВ «Праденс». Співзасновником цих фірм сьогодні є Євген Ворчилов, який також був акціонером «Асвіо банку».