Чиновники помилково закачали в «Авант-Банк» гроші за ремонт центру адмінпослуг
05.04.2016   //  

Суд відмовив у позові Управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської райдержадміністрації м.Києва до ПАТ «Авант-Банк» про повернення 3,86 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 21 березня.

24 листопада 2015 р. Управлінням будівництва, архітектури та землекористування Святошинської РДА уклало договір з ТОВ «Технобуд Компані». Йшлося про капітальний ремонт фасаду підліткового спортивного клубу «Авіатор» на вул.Підлісна, 3.

У договорі «Технобуд Компані» вказала, що має рахунок в «Авант-Банку». Але в грудні сторони уклали додаткову угоду, згідно з якою рахунок підрядника відкрито у ПАТ «Кристалбанк».

Крім того, управління Святошинської РДА аналогічно підписало з «Технобуд Компані» договір щодо капітального ремонту будівлі на проспекті Перемоги, 97 під розміщення центру надання адміністративних послуг. Фірма так само спочатку вказала номер рахунку в «Авант-Банку», але потім змінила його на рахунок у «Кристалбанку».

29 грудня управління Святошинської РДА перерахувало фірмі 77 тис за капремонт спортклубу «Авіатор» і 3,81 млн грн. за капремонт будівлі під центр адмінпослуг. Попри те, що була угода про зміну банківських реквізитів підрядника, управління Святошинської РДА перерахувало кошти на рахунок фірми в «Авант-Банку».

Управління Святошинської РДА і «Технобуд Компані» звернулись до «Авант-Банку» з вимогою повернути кошти на рахунок управління як такі, що помилково перераховані. Однак як стверджують замовник і підрядник, банк їхні вимоги не виконав і повернув тільки 22 тис грн. Відтак у банку залишилося ще 3,86 млн грн.

Суд зазначив, що повернення коштів може відбутися тільки на вимогу власника рахунку – «Технобуд Компані», а не управління РДА. Тому саме підрядник може звертатися з відповідним позовом до суду, а не управління РДА.

Крім того, суд не вважає, що банк безпідставно утримує ці кошти, оскільки вони знаходяться на рахунку, яким розпоряджається «Технобуд Компані».

Водночас суд зауважив, що в лютому 2016 р. в «Авант-Банку» відкликано ліцензію і розпочато процедуру його ліквідації. Вимоги кредиторів будуть задовольнятися у порядку черговості, згідно з процедурою ліквідації банку.

«Технобуд Компані» належить Сергію Жуковському.