EBay для «Укрпошти»
04.04.2016   //  

comp«Наші Гроші» вирішили вгадати, хто виграє наступний тендер на високі технології  «Укрпошти»,  хоча ще навіть невідомі назви претендентів

Деколи нам вдається зазирнути у майбутнє. Нещодавно, скажімо – привиділось, як тендер на дизпаливо для «Укрзалізниці» виграє WOG, що, зрештою, і сталось. Тепер – навіяло про «Укрпошту».  Правда, цього разу нам допомогли зовнішні обставини.

Інколи те, як писалась стаття, краще пояснює ситуацію, ніж сам матеріал. Тут – саме той випадок. Почалося усе зі звичайного листа до редакції «Наших грошей»…

зимин и манойло«Зверніть увагу на тендери в Укрпошті з розробки mWallet. IT-директор «Укрпошти» Євген Зімін – власник компанії Prinum, яка і виграє цей тендер», – написав якийсь громадянин, що побажав залишитись анонімом.

Коротенький лист містив у собі досить інформації для старту. Насамперед прізвище героя здалось нам дуже знайомим, архівне гугління ми відклали на потім, зосередившись спершу на свіжіших новинах.

Зімін у якості ІТ-директора «Укрпошти» днями справді анонсував масштабні зміни в «Укрпошті»: запуск онлайн-маркетплейсу на зразок eBay і сервісу Money Wallet – такого собі електронного гаманця (програма для встановлення у смартфон, яка забезпечує користувачу швидкий доступ до різних фінансових сервісів).

Цитата з анонсу: «Например, когда вы рассчитываетесь на заправке, вы даете скидочную карту, отдельно оплачиваете покупку, отдельно получаете какой-то бонус. С mWallet все это можно будет сделать в одно касание».

Google за запитом «PriNum Зімін» першим же посиланням видав статтю про стартап компанії у серпні 2015 року, у якій йшлось зокрема про таке: «Например, на заправке можно в одно касание и расплатиться с банковской карточки, и зачислить бонусы на карточку заправки».

Виявилось, що PriNum на той момент вже розробила гаманець FIDO Wallet на основі мобільної платформи PrimeKit. Це чудово резонувало з вищезгаданим анонсом Зіміна, у якому він повідомив: «Все тендеры открыты, и мы, разумеется, выберем компанию, которая сделает самое недорогое предложение. Мы не хотим делать с нуля — мы ориентируемся на уже готовые решения от уже зарекомендовавших себя на рынке компаний».

Далі ми знайшли у «Віснику держзакупівель» оголошення тендеру на розробку «Mobile Wallet». Підряд очікуваною вартістю 7 млн грн. має бути розіграно 27 квітня (згодом процедуру розкриття пропозицій перенесли на 13 травня). Тому поки зарано казати, які саме юридичні особи  візьмуть участь у розіграші. Однак у технічному завданні не було ні слова про розробку нового програмного забезпечення, а лише – адаптацію вже готової розробки до вимог «Укрпошти» та впровадження електронного гаманця до кінця поточного року з передачею поштарям безстрокових ліцензій та кодів на програму для мобільного додатку на ОС Android та  IOS у частині UI/UX.

Поки що можемо лиш гарантувати, що, приміром, Apple Pay не підійде «Укрпошті». Оскільки дані цифрових карток та купонів в яблучній технології зберігаються у самому смартфоні, а поштарі вимагають, аби вони лежали на «хмарі». А саме «хмарна» технологія зберігання даних і є фішкою гаманця, розробленого фірмою «Прінум».

дкт хмарне праймкит

Тобто жодних пересторог для перемоги PriNum наразі не видно. Ну хіба що планам завадить, скажімо, «Приватбанк», у якого є умовно подібна платформа. Однак епічного батла може й не відбутись, якщо прискіпливі поштарі закопали у технічне завдання якісь нюанси, що автоматично відсіють конкурентів» (ось цей файл, запрошуємо фахівців проаналізувати наскільки дискримінаційним виглядає предмет закупівлі «Укрпошти»).

зімін лінкедінНаступним кроком стала перевірка самої фірми PriNum, засновником якої Зімін був названий і у рекламній статті, і у власному профілі у LinkedIn.

Виявилось, що його прізвище є серед засновників ТОВ «Прінум», але у жіночому роді. Співвласницею є прописана з нашим героєм за однією адресою Світлана Зіміна.

порш панамераСам Євген Зімін з 2006 по 2012 рік володів мандатом нардепа по списку Юлії Тимошенко. Як парламентар був дуже пасивним, чого не скажеш про бізнес. Його компанії настільки щільно сиділи на підрядах ще державного «Укртелекому» та приватного «UMC», що навіть таблоїди чарувались його «диво-каром Porsche Panamera 4S» за $150 тисяч.

Фото: Ще одним співзасновником «Прінума» є Олександр Скляров, призначений членом Нацкомісії по регулюванню зв’язку у 2014 році після відставки з НКРС Петра Яцука, який нещодавно заявив, що це саме він викупив у структур Януковича дата-центр «Парковий», на «хмарі» якого продовжує тримати свої дані «Укрпошта» і після Майдану.

Ще одним співзасновником «Прінума» є Олександр Скляров, призначений членом Нацкомісії по регулюванню зв’язку у 2014 році після відставки з НКРС Петра Яцука, який нещодавно заявив, що це саме він викупив у структур Януковича дата-центр «Парковий», на «хмарі» якого продовжує тримати свої дані «Укрпошта» і після Майдану.

Не будемо перераховувати усі великі і маленькі фірми Зіміна. Просто згадаємо про ПрАТ «Пріоком». Зімін був раніше директором цієї компанії і входив до її наглядової ради до кінця 2015 року, поки його не призначили до «Укрпошти». При цьому він залишився власником 0,4% акцій «Пріокому».

Бенефіціаром цієї фірми є Григорій Дзекон, з яким Зімін свого часу заснував ще кілька компаній («І-доктор», «Поліком», «Кол» та інші). Це той самий Дзекон, який за часів Януковича очолював «Укртелеком», підгодовував держкомпанію до злиття Льовочкіну і подальшого перепродажу Ахметову. За цю операцію СБУ після Майдану навіть оголошувало Дзекона в розшук, однак потім тишком-нишком його ім’я зникло з розшуку і в Інтерполі, і в Україні.

дзекон розшукпріоком бенефіціари

Так ось. Тендер на розробку електронного гаманця – далеко не єдині торги на розробку програмного забезпечення, оголошені «Укрпоштою» після приходу Зіміна. Ми нарахували щонайменше вісім «програмних» тендерів на очікувану суму 54 млн грн.

Предмет закупівлі Дата торгів Очікувана ціна
програмна платформа електронної комерції з адаптацією та впровадженням 17.05.16 11:00 17 000 000 грн.
програмна платформа “Mobile Wallet” з адаптацією та впровадженням 27.04.16 12:00 7 000 000 грн.
проектування та розробляння корпоративного порталу та мобільного додатку 25.04.16 12:00 7 000 000 грн.
послуги з надання доступу до банку даних через канали передачі даних – «хмарні» технології 17.03.16 11:00

(перенесено на квітень)

11 394 570 грн.
створення Власного єдиного контакт-центру 04.03.16 11:00 6 000 000 грн.
розробка єдиної бази даних «Управління трудовими ресурсами, нормування праці та облік кадрів підприємства» 24.05.16 11:00 2 100 000 грн.
модернізація програмного забезпечення АС «ИС-Про-Зарплата» 26.05.16 11:00 2 000 000 грн.
технічна підтримка програмного забезпечення АС «Фінансове управління», АС «Збір та аналіз показників діяльності підприємства», АС «Передплата» 21.04.16 11:00 1 080 000 грн.

По більшості з них розкриття пропозицій призначено на квітень-травень. Однак по одному – на створення Власного єдиного контакт-центру «Укрпошти» – розкриття вже відбулось. І о, диво! Акцептовано пропозицію «Пріокому» вартістю 5,68 млн грн.

ТОВ «Міжнародний центр розвитку енергетики» пропонувало виконати ці роботи на 200 тис грн. дешевше, однак тендерний комітет відхилив заявку через ненадання фірмою тендерного забезпечення та через якісь претензії до самої пропозиції (у протоколі відхилення подробиці не оприлюднено).

зімін в награді укрпоштиЗвісно, наявність у Зіміна 0,4% акцій «Пріокому» це не злочин у розумінні Закону про держзакупівлі. Але для «Наших грошей» такий поворот сюжету з «Пріокомом» – це дуже вагомий плюс на користь анонімки, з якої ми і починали нашу історію. Якщо задля рідної фірми Зіміна «Укрпошта» викинула дешевшого конкурента, то чому б не заточити інший тендер під ще ріднішу фірму Зіміна?

Після того, як редакційне Гугління закінчилось – виникло наступне питання: на чиїй галявині відбувається це свято високих технологій?

Тут навіть пошуковика виявилось – не треба. Вистачило мікродіалогу між редакторами:

лещенко про ткачука укрпошта– От зараз пошукаю, кому «Укрпошту» перепродали. Бо щось про неї давно не було чути..

– Тю.. Я тільки що бачив. Тримай. https://www.facebook.com/leshchenko.ukraine/posts/1027881663949168

В.о. директора «Укрпошти» з грудня 2014 року є вінницький бізнесмен Ігор Ткачук. Це брат нардепа від «Блока Петра Порошенка» Геннадія Ткачука. Ігор є одним із транспортних перевізників Вінниці, мером якої був Володимир Гройсман (про всяк випадок нагадаємо, як родина Гройсманів віддавала кредит на будівництво торгового центру).

ігор ткачук

Конкурс на повноцінного директора «Укрпошти» справді блокується. І це вже доводило до сказу міністра Пивоварського, який обурювався в ФБуці, щоправда не називаючи прізвища корупціонерів, які блокують реформи, аби і далі доїти держпідприємство.

пивоварський фбук про конкурс суд

Тож наостанок штрих-пунктиром нагадаємо про «Укрпошту», яка в публікаціях «Наших грошей» і справді виглядала проклятим місцем. Зрештою, у цьому можна переконатись і самому. Спробуйте помітити перехід у новинах від часів Порошенка до часів Януковича – нелегко, атож.

Ну, а оскільки ми відповідь у цьому квесті знаємо, то нам залишається інша гра: тоталізатор. З нетерпінням будемо очікувати кінця місяця – про результати повідомимо.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»