Активісти вважають, що КМДА хоче повернутися до «гарантійних» корупційних схем при закупівлі ліків
04.04.2016   //  

Комітет конкурсних торгів КМДА хоче повернутися до старих корупційних схем під час закупівлі ліків для онкохворих, а саме повернутися до обов’язкової вимоги надання гарантійних листів від виробників. Саме таке рішення, всупереч запереченням громадських активістів, було прийняте комітетом конкурсних торгів КМДА.

«Вимога надання гарантійного листа від виробника є однією з найпоширеніших схем, які завжди існували під час закупівлі ліків за державні кошти в Україні, – стверджує Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». – Фактично тоді лише ті дистриб’ютори, які мають антиконкуретні домовленості з виробниками і можуть зайти на тендер. Іншим такі листи просто не надають, і приймати участь у торгах вони не можуть».

Фактично гарантійний лист нічого не гарантує. Адже існує море прикладів закупівлі ліків Міністерством охорони здоров’я протягом 2012-2014 років, коли гарантійні листи абсолютно не гарантували поставки препаратів. Так, наприклад, сумнозвісна «Вектор-фарма», в 2014 р. надала гарантійні листи та отримала 100% передоплату у розмірі 54 млн. грн. Вже пройшло більше року, а ліки так і не були поставлені, і 30 тис. українців з ВІЛ/СНІД залишилися без лікування.

Схожа ситуація декілька років тому була і з одним з найбільших постачальників ліків – «Альба-Україна». «Роками така вимога просувається монопольними постачальниками ліків, які мають ексклюзивні права на дистрибуцію препаратів, щоб гарантувати собі перемогу на торгах» – додає Щербан.

Більшість з додаткових технічних вимог  – це дискримінаційні речі, які прописуються так, щоб під них могли підпасти лише ті дистриб’ютори, з якими  є попередні домовленості, вважають активісти. Саме тому «Центр протидії корупції» звернувся з відкритим листом до Поровозника М. Ю., заступника КМДА з питань охорони здоров’я,  із закликом не допустити повернення корупційних схем.

Така схема багато років поспіль працювала в Міністерстві охорони здоров’я. Тим не менше в 2014 році під тиском громадськості ця дискримінаційна вимога була вилучена з тендерної документації Міністерства. Закупівлі минулого року Міністерство проводило без вимог надавати гарантійні листи від виробників.

«Поясню, як це працює на ділі, – розповідає Устінова Олександра, член правління «Центру протидії корупції». – Постачальник приходить до представника виробника в Україні і домовляється про те, що він лише йому одному надасть такий гарантійний лист. Натомість постачальник обіцяє виробнику, що продасть його ліки за вищою ціною. Пізніше дистриб’ютор виходить на торги двома підставними компаніями і конкурує сам із собою, без реальної конкуренції на торгах, наперед знаючи за яку ціну він продасть той, чи інший препарат».

Яскравим прикладом є випадок, коли в 2013 р. на торги із закупівлі протитуберкульозних ліків у Міністерстві охорони здоров’я подалися вітчизняні виробники та посередники з одними і тими ж препаратами. Тендер було фактично розіграно за допомогою гарантійних листів, оскільки виробники надали гарантійні листи виключно посередникам, які були їхніми ж конкурентами ( виробники  «ЮРІЯ ФАРМ» та «Луганський хімікофармацевтичний завод» надали гарантійні листи посередникам: «Укроптпостач» та «Фармадіс», які входять до орбіти компаній, підконтрольних Петру Багрію).

Компанії посередники, які систематично виграють державні тендери мають ексклюзивні контракти з виробниками. В такому разі виробники надають гарантійні листи виключно «своїм» дистриб’юторам. Проте, на торги в такому разі не можуть зайти ті компанії, які уже мають партії препарату готові до поставки або просто фармацевтичні дистриб’ютори, які не мають ексклюзивних контрактів.

 

Блог від: «Центр протидії корупції»