Нацбанку не вдалося оштрафувати Ощадбанк на 3 мільйони за мутні $40 мільйонів Котвіцького
02.04.2016   //  

Суд відмовився стягнути з державного Ощадбанку 2,99 млн грн штрафу за позовом Нацбанку. Про це свідчить постанова Київського апеляційного адмінсуду від 28 березня.

9 вересня 2015 року Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків НБУ наклав на Ощадбанк 2,99 млн грн штрафу за невиконання обов’язку відмовити клієнту в обслуговуванні через подання ним неправдивої інформації.

Йдеться про народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького. 1 липня 2015 року Ощадбанк відкрив йому рахунки у гривні та у доларах США.

Нацбанк стверджує, що Ощадбанк відкрив нардепу рахунки на підставі поданої недостовірної інформації. Такі висновки зроблено за результатами позапланової перевірки Ощадбанку, проведеної Нацбанком у період з 14.08.2015 по 28.08.2015.

Було встановлено, що згідно з декларацією про доходи Котвіцького за 2014 рік, сума коштів на рахунках у банках становила 63,87 млн грн.

20 серпня Нацбанк направив запити про надання інформації про Котвіцького до Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ, Національного антикорупційного бюро України та Служби фінансового моніторингу України.

Однак за день до того Котвіцький подав уточнену декларацію, де сума коштів на рахунках у банках була вже іншою – 970,92 млн грн.

Між тим, Нацбанк надав суду довідки «Сбербанку Росії» і «Альфа-Банку» від 18.08.2015, відповідно до яких станом на 01.01.2015 у Котвіцького сума залишків на рахунках становила 907,55 млн грн та 61,08 млн грн відповідно, і ці суми не співпадають з декларацією нардепа.

Суд відмовився оштрафувати Ощадбанк, посилаючись на те, що перевірка даних декларацій є обов’язком податкових органів, а не банку. Також суд зауважив, що законодавством передбачено можливість подання платником податків уточнюючої декларації, що не є підставою вважати про подання недостовірних даних.

Нагадаємо, за даними народного депутата Сергія Лещенка, влітку 2015 року Ігор Котвіцький через Ощадбанк вивів на Панаму понад $40 млн. При цьому гроші за кордон випустив Нацбанк (після цієї історії звільнився начальник департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко, за яким стояв перший заступник голови НБУ Олександр Писарук (теж звільнився 31 грудня 2015).

Лещенко припускав, що вказані $40 млн насправді належать главі МВС АрсенуАвакову, який планує на них будувати власну політичну кар’єру. При цьому справу про надання Нацбанком дозволу Котвіцькому вивести за кордон $40 млн розслідує Головне слідче управління МВС.

Сам Аваков пізніше заявив, що знає Котвіцького ще з 1990-х років, коли вони разом займалися приватним видобутком газу, і вказані $40 млн знаходяться в розпорядженні нардепа з 97-го року.

Разом з тим, виведені на панамський офшор гроші належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського.