У оточення Азарова-Ставицького забирають стадіон «Старт» і 46 мільйонів за відсутність інвестицій
01.04.2016   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Голден Хаус» повернути спортивний комплекс «Стадіон «Старт» Фонду держмайна і сплатити 46,32 млн грн. штрафу і пені.  Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 17 березня.

У 2010 році ФДМУ продав спорткомплекс «Стадіон «Старт» фірмі «Голден Хаус» за 10 млн грн. Йдеться про будинки, споруди і майданчики у м. Київ, вул. Шолуденка,26-28/4. Комплекс включає два футбольних поля, бігову доріжку, баскетбольний, хокейний і волейбольний майданчики, тощо.

Об’єкт придбано на умовах некомерційного конкурсу. Новий власник зобов’язувався реконструювати комплекс і зберегти його профіль діяльності, а також забезпечувати відвідування громадянами за рахунок доступності цін.

За договором, «Голден Хаус» мав 5 років на здійснення реконструкції. Проект реалізовувався за рахунок власних коштів покупця в сумі $5 млн., кредитної лінії у $11,64 млн., а також надходжень від продажу об’єктів нерухомості протягом останнього року реконструкції.

У вересні 2015 р. перевірка з’ясувала невиконання умов договору. Зокрема, не внесено обіцяні інвестиції в сумі $16,64 млн., не проведено реконструкцію, не вирішено питання землекористування.

Згідно з договором, у разі його розірвання через невнесення інвестицій покупець сплачує штраф у розмірі 10% від обсягу інвестицій. Станом на 24.09.2015 р., коли складено акт перевірки, сума штрафу розрахована як 35,91 млн грн. по курсу НБУ. Також стягується 10,41 млн грн. пені як 0,1% обсягу невнесених інвестицій за кожний день прострочення.

Суд вимоги ФДМУ повністю задовольнив, розірвав договір, зобов’язав «Голден Хаус» спорткомплекс повернути, а також виплатити штраф і пеню.

Співвласниками фірми «Голден Хаус» є Світлана Гордійчук, Олена Шумакова, ТОВ «Темпо Інвест», засновниками якого є Геннадій Розумєй, Євген Фельдшеров, Вадим Одинець і ТОВ «Побудрембудматеріали», оформлене на панамську компанію «Солферіно Касас Ес.Ей».

До 2012 року співвласницею фірми «Побудрембудматеріали» значилась Валентина Ушакова, теща біглого екс-міністра екології та енергетики і вуглепрому Едуарда Ставицького.

До початку 2015 р. фірму «Побудрембудматеріали» було записано на Андрія Бібу і белізький офшор «Меліан Менеджмент Лтд.», на яких оформлено ТОВ «БРСМ-Нафта».

Свого часу ЗМІ пов’язували реконструкцію стадіону з сином колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова Олексієм. Причиною було те, що після продажу стадіону на сайті компанії «Група розвиток» з’явився проект забудови території із пропозиціями про вкладення інвестицій.