Суд не визнав 144 мільйони боргу «Львівської вугільної компанії» перед «прокладкою» Королевської
31.03.2016   //  

Суд не визнав кредиторські вимоги ТОВ «Новіком» до ПАТ «Львівська вугільна компанія» на суму майже 144 млн грн. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

18 березня Господарський суд Львівської області вирішив, що основна частина вимог «Новікому» на 143,61 млн грн. (борги по векселях 2009-2012 рр.) вже недійсна у зв’язку із пропуском позовної давності. Суд визнав за фірмою «Новіком» вимоги тільки на 358 тис грн.

«Новіком» в останні роки фактично завів на себе всі ключові фінансові потоки підприємства. Фірма займалась ремонтом обладнання, поставляла вугільну сировину, проводила очищення комплексу зберігання відходів, при цьому роботи виконували субпідрядники. На думку автора, фірма мала ознаки «прокладки», через яку могли вимиватися гроші з вугільного підприємства.

Засновником і директором фірми «Новіком» є голова наглядової ради «Львівської вугільної компанії» Наталія Чікаєва, яка переїхала з Луганська до Києва кілька років тому. Сам «Новіком» спочатку був зареєстрований у Києві по вулиці Круглоуніверситетській, 3-5, де володів нерухомістю батько нардепа від «Опозиційного блоку», екс-міністра соцполітики Наталії Королевської – Юрій Королевський.

37,6% «Львівська вугільної компанії» володіє держава. Решта 60% акцій належать ТОВ «Вантажно-транспортне управління», ТОВ «Іфорас» і «АСП Трейд Груп». Всі вони зареєстровані в Луганську, який знаходиться на окупованій бойовиками частині Донбасу. Ці компанії відносять до сфери впливу Наталії Королевської.

18 березня Господарський суд Львівської області затвердив реєстр вимог кредиторів на суму 190,94 млн грн.

Найбільшими кредиторами визнані ДП «Львіввугілля» – основний борг 64,06 млн грн., ДП «Волиньвугілля» – 12,72 млн грн., ДП «Шахта №1 «Нововолинська» – 9,35 млн грн.

Банкрутство «Львівської вугільної компанії» стартувало у серпні 2015 р. за заявою ПАТ «Альфа-Банк», сума вимог якого склала близько 11 млн грн. Але після того, як суд ввів процедуру розпорядження майном підприємства, банкіри збільшили свої претензії. Відтак «Альфа-Банку» затвердили вимоги на 28,56 млн грн., включаючи суму основного боргу і неустойку, пеню.