Фірташівська «прокладка» за 405 мільйонів два роки постачатиме електрику «Прикарпаттрансгазу»
29.03.2016   //  
Власник "Прикарпаттяобленерго" Григорій Суркіс торік прилітав підтримати Дмитра Фірташа на суді у Відні

Власник “Прикарпаттяобленерго” Григорій Суркіс торік прилітав у Відень підтримати Дмитра Фірташа на суді.

Філія «УМГ «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» 24 березня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту» на постачання електроенергії впродовж двох років на 405,30 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Для об’єктів Богородчанського ЛВУМГ Івано-Франківської області замовлено електроенергію І клас напруги по 1,47 грн/кВт*год. і ІІ клас напруги по 1,80 грн/кВт*год. Це на три-п’ять відсотків дешевше від тарифу «Прикарпаттяобленерго» з групи Суркісів.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Енергум» киянина Олександра Варавки. Варавка також є директором ТОВ «Архітектурні традиції», яке контролюють донеччанин Олександр Кушка (через ЗАТ «Фарус» і киянин Антон Гугін (через ТОВ «Укрбудтехнагляд»).

Власником київської «Агенції інвестиційного менеджменту» від самого заснування у 2004 р. є британська компанія «Альбермарл Трейдінг Лімітед» («Albermarle Trading Limited»). Вона у свою чергу належить віргінському оффшору «Веделл Венчерз Інк» (Wadell Ventures Inc). Українську фірму очолює Валентин Цецюрський.

«Агенція інвестиційного менеджменту» виступає співзасновником ще у кількох бізнес-проектах. Їй належить 33% у ТОВ  «Місто-Буд-Інвест» з групи Дмитра Фірташа. Також фірма проходить з низкою інших компаній по кримінальному провадженню, яке ведуть податківці щодо ПАТ «Криворіжгаз» також з групи Фірташа щодо заниження податків.

Також «Агенції» належить 84% у ТОВ «Укртепло», решта статутуного капіталу належить Дмитру Разумкову. Раніше це «Укртепло» належало «ударівцю» Дмитру Надєїну, який нині розвиває низку однойменних фірм, що займаються котельнями на альтернативному паливі у низці регіонів України («Укртепло-Київ», «Укртепло-Запоріжжя», тощо).

З 2012 року «Прикарпатрансгаз» опублікував у «ВДЗ» повідомлення про тендери на поставку електроенергії на 748,32 млн грн.

З цієї суми 543,23 млн грн. припало на підряди «Агенції інвестиційного менеджменту», яка не вигравала тендерів у жодного іншого підрядника.

Також постачальниками е/е для «Прикарпаттрансгазу» були ТОВ «Бігнік» (22,57 млн грн.), ТОВ «Карпатенерготранс» (42,28 млн грн), ТОВ «Універсальна енергетична компанія» (42,80 млн грн),ТОВ «Західні енергетичні транзити» (97,45 млн грн).

Вказані фірми через ланцюжки засновників пов’язані з менеджментом «Прикарпаттяобленерго» та Зоряном Михайляком з групи братів Суркісів.

«Надра банк» Дмитра Фірташа до свого банкротства був спонсором футбольного клубу «Динамо» (Київ) Григорія і Ігоря Суркісів.