«Прокладка» Журила поставить Вільногірському комбінату газу на 89 мільйонів
28.03.2016   //  

Філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 16 березня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Енерджі Трейд Груп» про постачання природного газу на 88,51 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовили 12,50 млн куб. м газу по 7 080 грн. за тисячу кубометрів.

Це дешевше за інші тендерні ціни на газ від приватних постачальників по Україні.

У лютому філія «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» замовила його цій фірмі на 5,6% дорожче – по 7500 грн./тис куб. м.

За умовами тендеру, ціна може бути змінена додатковою угодою  у випадку зміни ринкової кон’юнктури.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Офіс Бізнес Груп» із ціною 7 560 грн./тис куб. м.

«Енерджі трейд груп» через ланцюжок пов’язана із Русланом Журилом – керівником ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», який раніше був заступником директора СхідГЗК. Після призначення Журила до ОГХК вона стала найбільшим постачальником держкомпанії.

Фірма також пов’язана із екс-директором СхідГЗК Сергія Дробота. У 2014 році він отримав підвищення і став гендиректором ДК «Ядерне паливо», куди входить і СхідГЗК.

«Енерджі трейд груп» виграє державні тендери з 2009 року й відтоді отримала підрядів на 1,38 млрд грн., майже всі – у СхідГЗК Дробота-Журала та ОГХК Журила.

Київська фірма «Офіс Бізнес Груп» Василя Саска не вигравала тендерів. Раніше Саско керував ТОВ «Газойлпетролеум», коли те належало ТОВ «Систем Активс».

«Енерджі трейд груп» та «Офіс Бізнес Груп» імпортують газ від австрійської «Antra Gmbh». Останню пов’язують із екс-нардепом Миколою Мартиненком, який це заперечує.

Мартиненка також називали куратором ОГХК.

Компанія «Antra Gmbh» відома угодою з ПАТ «Одеський припортовий завод» на давальницьку переробку газу, за фактом чого відкрито кримінальне провадження.