Екс-мер Гостомеля уник відповідальності за відправку підлеглих на Антимайдан
25.03.2016   //  

Суд визнав колишнього голову Гостомеля Анатолія Кириченка невинуватим у зловживанні службовим становищем у грудні 2013 року, коли він відправляв працівників селищної ради на мітинг на підтримку Партії регіонів. Про це свідчить вирок Іванківського районного суду Київської області від 26 лютого.

Кириченко організував відправлення працівників Гостомельської селищної ради у Маріїнський парк 12-15 грудня 2013 року для участі в акції на підтримку «Миру і спокою в державі» від Партії регіонів.

Сам він розповів в суді, що 12 грудня йому зателефонували з Ірпінського міськвиконкому і сказали, що треба направити людей в Київ. Оскільки він відмовив, пізніше йому зателефонували знову, – «можливо, це був губернатор або його заступники», – і сказали: «Що ти собі дозволяєш, знаєш, що буває з тими, хто йде проти держави». Після цього він зібрав своїх підлеглих і організував поїздку. На зборах були присутні приблизно 20 чоловік, з них 7-8 їздили до Києва.

За словами Кириченка, згодом йому зателефонував прокурор Ірпінської міської прокуратури Андрій Шило і спитав: «Чого так мало людей поїхало на майдан?».

Колишній селищний голова також додав, що станом на грудень 2013 року всі районні ради направляли своїх людей до Києва на «Антимайдан».

Ірпінський відділ Києво-Святошинської прокуратури пред’явив Кириченку обвинувачення у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів про присутність працівників на роботі, у результаті чого їм була нарахована заробітна плата.

Та суд вказав, що обвинувачення не доведено. Це є результатом неправильно сформульованого обвинувачення, яке звучить як внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. А фактично, вказує суд, Кириченко підписав і видав офіційні документи, в які внесено завідомо неправдиві відомості його підлеглими. Ці два формулювання не є тотожними. Особисто екс-мер табелі не заповнював.

Відповідно, якщо є недоведеним внесення неправдивих даних, то не можна вважати, що Кириченко незаконно виплатив зарплату відсутнім працівникам. Більше того, останні в суді заявили, що понаписували заяви про відгул (за станом здоров’я, за сімейним обставинами) зі збереженням заробітної плати в рахунок попередньо відпрацьованого часу. Хоча ці заяви не збереглися.

Анатолій Кириченко був селищним головою Гостомеля з 2005 по 2015 рр. За його словами, 17 грудня 2013 року він написав заяву про вихід з Партії Регіонів.