Фонд соцстраху не стягнув 3 мільйони з фірми державного науковця за нібито виконані роботи
23.03.2016   //  

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань не зміг стягнути з ПП «Кривбасакадемінвест» 2,99 млн грн. за невиконані роботи. Про це свідчить рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 9 березня.

У 2013 році Фонд соцстраху уклав угоду з ПП «Кривбасакадемінвест» на 2,99 млн грн. Йшлося про розробку автоматизованої системи розрахунку концентрації газів в шахтних відпрацюваннях в залежності від вентиляційних режимів роботи обладнання для подальшого прогнозування можливості виникнення професійних захворювань і проведення профілактичних заходів для їх зменшення. Згідно з документами роботи були повністю виконані та оплачені.

У травні-липні 2015 р. Держфінінспекція перевірила діяльність Фонду соцстраху. У ході перевірки вищезгаданого договору встановлено, що його техумови передбачають можливість накопичення інформації щодо розрахунків шкідливих речовин і газів в шахтному повітрі. Причому розроблювана система повинна працювати для будь-яких видів шахт (вугільних, уранових, сольових, залізорудних та ін.).

Однак фірма-виконавець у своїй роботі розглянула тільки газ метан та один раз згадується радон. Шкідливі речовини, в залежності від виду шахти, взагалі не розглядалися, а щодо газів розглянуті тільки гранично допустимі норми. Питання прогнозування рівня професійних захворювань в роботі взагалі не згадується.

Держфінінспектори вирішили, що така робота не відповідає поставленій меті, не може бути прийнята та оплачена. Тому Фонд соцстраху прийняв і оплатив роботи, які фактично не виконані та не відповідають техзавданню. Відтак заплачені 2,99 млн грн. є збитками.

Спираючись на зазначені в акті ревізії факти, Фонд соцстраху звернувся до суду про стягнення коштів.

Однак суд визнав вимоги Фонду соцстраху безпідставними, оскільки він не довів, що фірма порушила свої зобов’язання. Зокрема, враховано результати експертизи ДУ «Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці». Ця експертиза, замовлена самим Фондом соцстраху, засвідчила відповідність робіт умовам договору.

Щодо прогнозування рівня професійних захворювань, то суд зауважив, що згідно з договором, ці функції не покладаються на систему розрахунку концентрації газів. Натомість дана система має здійснювати аналіз, розрахунки та формування звітної інформації, яка потрібна для подальшого прогнозування рівня таких захворювань.

Фірмою «Кривбасакадемінвест» до 2013 року володів Володимир Назаренко, відомий як завідувач кафедри інформатики, автоматики і систем управління Криворізького технічного університету. Його син Михайло Назаренко значився директором. Згодом фірму було переоформлено на Михайла Назаренка і Наталію Назаренко, які є засновниками понині.

Сьогодні Михайло Назаренко відомий як доктор технічних наук і працює у Національному науково-дослідному інституті промислової безпеки та охорони праці.

Саме цей інститут був єдиним конкурентом фірми Назаренка на тендері Фонду соцстраху у 2013 році. Інститут підпорядковується Державній службі з питань праці та Національній академії наук.