- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Зігріти Дніпропетровськ. Недорого

mouse [1]В Дніпропетровській області відкрилось вікно можливостей для заробітку на альтернативному опаленні бюджетників. Але кватирку вже забронювали «приватні» друзі губернатора та секретаря міськради.

Дніпропетровщина однією з останніх в Україні почала більш-менший масовий перехід бюджетних установ з традиційного газового опалення на альтернативне паливо – пелети, брикети, щепу. У перших числах березня у «Віснику держзакупівель» з’явились повідомлення про перехід на нове опалення цілого куща лікарень обласного центру.

Комунальний заклад Постачальник/ сума контракту/ дата Ціна, грн. з ПДВ за 1 Гкал по рокам
2016 2015 2014 2013
«Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» Дніпропетровської обласної ради» ТОВ «Альтернативні енергоресурси»/ 3050508 грн./ 10.03.16 1526 1437 1205 927
«Клінічний онкологічний диспансер» Дніпропетровської облради» ТОВ «Альтернативні енергоресурси»/ 3300000 грн./ 09.03.16 1526 н/д н/д н/д
 «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» Дніпропетровської облради» ТОВ «Альтернативні енергоресурси»/ 2227881.33 грн./ 14.03.16 1092 1424 926 926
«Дніпропетровська міська клінічна лікарня №8» Дніпропетровської обласної ради» ТОВ «Альтернативні енергоресурси»/ 2289348 грн. / 04.03.16 1272 1438 1043 926

Фактично це стало знаменням для усіх бізнесменів, які бажають вести справу у цьому регіоні саме по цьому напрямку. Оскільки раніше про опалення альтернативним паливом на Дніпропетровщині були лише поодинокі повідомлення з окремих місць. Аж ось такий прорив.

карта космічна 17б і лікарні [2]Стався він за допомоги ТОВ «Альтернативні енергоресурси». Торік фірма реконструювала комунальну котельню по вул. Космічна, 17б на території перинатального центру, від якої отримували тепло ще кілька лікарень у безпосередній близькості.

Ситуація нагадує «win-win», коли у виграші всі учасники гри. Медики повинні отримати тепло, дешевше від попереднього газового. А альтернативна комунальникам фірма має отримати стабільно прибутковий і гарантований бізнес на роки вперед.

Щоправда з таблички видно, що для двох лікарень вартість Гігакалорії поки що виявилась вищою від торішньої газової і знаходиться на рівні цьогорічних розцінок комунального підприємства «Дніпропетровські міські теплові мережі» для інших бюджетних установ – 1600-1700 грн/Гкал. (дані «Вісника держзакупівель»).

Однак це законно. Оскільки  держава, видавши ліцензію «Альтернативним енергоресурсам», встановила фірмі тариф на теплову енергію у розмірі 1511 грн з ПДВ (рішення [3] НКРЕКП від 28.01.2016). У лютому міськрада затвердила [4] цей тариф, а також встановила ще й тарифи на транспортування тепла 13 грн/Гкал і постачання тепла 2,4 грн/Гкал. Тобто у сумі все це і дає означені 1526 грн, які лікарні платитимуть фірмі.

Також це прибутково. Мер Ірпеня Володимир Карплюк трохи більше року тому порахував [5] для котельні на альтернативному паливі рентабельність понад 40%. А як видно з таблички, чотири лікарні за рік забезпечать фірмі дохід близько 11 млн грн. Отримати кілька мільйонів прибутку – це звісно не рівень Коломойського чи Порошенка, однак і копійками це не назвеш.

Крім того, цей прибуток гарантований надовго, оскільки клієнтами альтернативщиків стали бюджетні установи. Оплату  з них можна вибити навіть через суд, оптом списавши необхідні гроші з банківських рахунків лікарень. Це не роздрібна морока з мешканцями квартир, які часто не помічають виставлених рахунків. І знову ж таки справи з лікарнею набагато вигідніші, ніж з мешканцями квартир. Оскільки тариф для бюджетників, як вже говорилось вище, – 1526 грн/Гкал, а тариф КП «Дніпропетровські міські теплові мережі» для багатоквартирних будинків з лічильниками тепла – 696 грн/Гкал. [6]

Отже принади такого бізнесу зрозумілі. Тепер для всіх бажаючих отримати і собі шматок ринку опалення Дніпропетровська, давайте розглянемо шлях до успіху «Альтернативних енергоресурсів».

Нам не вдалось знайти жодних даних про інвестиційний конкурс Дніпропетровської облдержадміністрації на реконструкцію лікарняної котельні, також ніде не оприлюднено умов співпраці «Альтернативних енергоресурсів» з місцевою владою. Хоча конкурс міг би забезпечити конкуренцію, а відтак збільшити можливості для наповнення бюджету.

Однак нам вдалось знайти повідомлення про те, що фірмі все-таки вдалось знайти спільну мову з чиновниками.

конкорд кредит альтернативним резниченко [7]«Мощность котельной будет составлять 10,5 МВатт, планируемый запуск – декабрь 2015 года. Данный проект внедряется в тесном сотрудничестве с областной государственной администрацией и в частности с губернатором Валентином Резниченко», – вказано [8] на сайті дніпропетровського банку «Конкорд», який і профінансував реконструкцію лікарняної котельні трирічним кредитом (короткий строк кредиту також свідчить про плани на швидку окупність проекту і подальшу роботу у чистий плюс).

Тісна співпраця з владою дозволила фірмі отримати ліцензії облдержадміністрації на постачання та транспортування теплової енергії і провести рішення про тарифи невідкладно через міськраду, як тільки вона запрацювала.

Після реконструкції «Альтернативні енергоресурси» стали безальтернативними. Усі означені лікарні двічі спробували провести відкриті торги на послуги теплопостачання, однак конкурентів у улюбленців губернатора не знайшлось, і з фірмою уклали угоди за переговорною процедурою. Відмітимо, що все відбулось законно. Оскільки котельня вже переведена з газу на пелети, то комунальники фізично не можуть запропонувати тепло лікарням. А жодної жодної іншої котельні на альтернативному паливі поряд більше ніхто не поставив.

Оскільки дані про інвестконкурс відсутні, то про природу прихильності влади до цієї фірми можна лише здогадуватись.

Перше приходить на розум те, що «Альтернативні енергоресурси» просто першими зрозуміли перспективність такого бізнесу, а відтак стали єдиними, хто зробив пропозицію владі щодо взаємовигідної співпраці.

Це не має дивувати, оскільки нам не вдалось знайти у відкритому доступі рекламних закликів влади до бізнесу щодо розвитку альтернативної енергетики. Тобто обладміністрація і «Альтернативні енергоресурси» знайшли один одного фактично пучками пальців у повній темряві. І це теж не дивує, з огляду на наступні прізвища та зв’язки.

Формально ТОВ «Альтернативні енергоресурси» засновано австрійською фірмою «APS Power Technology GmbH», яка у свою чергу належить іншій австрійській фірмі «Concord engineering gmbh». На цьому етапі вся «австрійськість» засновницької матрьошки кінчається. Директорами останньої фірми є харків’янин Євген Архіпов (також є директором  директором московського ООО “Конкорд”)  та Оксана Біртан, кінцевим бенефіціаром вказаний такий собі латвієць Сергійс Транс. Щоправда, знайти публічних слідів цього бізнесмена нам не вдалось.

биртан линкедин [9] архипов линкедин [10]

Тому забудьмо про європейський фасад «Альтернативних енергоресурсів» і заглянемо за вітрину.

Фірма була створена ще у 2005 році під назвою «Фрітемп». Її першим директором був досить відомий  дніпропетровський бізнесмен Сергій Довгалюк. Він також був співзасновником ТОВ «Проектно-конструкторське-технологічне бюро «Конкорд», яке і стало першим засновником «Фрітемпу».

Довгалюк є настільки відомим у галузі інжинірингу для металургії, що його бізнес-партнером [11] є цілий СКМ Ріната Ахметова.

Але Довгалюк не сам започатковував «Конкорд». Вищезгадане бюро «Конкорд», що було засновником «Фрітемпу», він створював разом з Оленою Сосєдкой-Мішаловою.

Зараз вона  є головою наглядової ради і основним акціонером вищезгаданого банку «Конкорд», який і вклав гроші у модернізацію котельні.

Окрім того вона є дружиною В’ячеслава Мішалова, депутата Дніпропетровської міськради від «Самопомочі», який минулого тижня з подачі «приватівського» мера Бориса Філатова був обраний секретарем міськради. І цей самий В’ячеслав Мішалов є членом ревізійної комісії банку «Конкорд».

Олена Сусідка-Мішалова, Вячеслав Мішалов, ДМитро Мішалов і головний рабин Дніпропетровська і Дніпропетровського регіону Шмуель Камінецький [12]

Олена Сусідка-Мішалова, Вячеслав Мішалов, Дмитро Мішалов і головний рабин Дніпропетровська Шмуель Камінецький.

Довідково. Батько нового секретаря міськради Дмитро Мішалов є одним з найпотужніших бізнесменів Дніпропетровська. Колись він був просто віце-президентом фірми «Приватленд» (нерухомість), однак у 2010 році його фірма «Майстер-буд» ввійшла в довіру до віце-прем’єра Бориса Колеснікова і отримала підряд на будівництво даху над київським стадіоном «Олімпійський» за $100 млн. При цьому Мішалов разом з сином входять до складу опікунської ради [13] Дніпропетровської єврейської громади разом з Коломойським, Боголюбовим, Корбаном та іншими видатними діячами сучасності.

Власне прізвище Мішалова і поєднує воєдино фірму-виконавця «Альтернативні енергоресурси», інвестора банк «Конкорд» і покровителя-губернатора.

Президент Петро Порошенко представляє губернатора Дніпропетровщини Валентина Резніченка [14]

Президент Петро Порошенко представляє губернатора Дніпропетровщини Валентина Резніченка

Не секрет, що Валентин Резніченко потрапив у крісло голови Дніпропетровської ОДА з подачі голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Раніше Резніченко працював у «Українському медіа холдингу» Ложкіна і мав досить розгалужені бізнес-зв’язки [15] з автором «Четвертої республіки».

У свою чергу Ложкін мав доволі розгалужені бізнес-зв’язки і з лідерами «Привату» (видавали разом «Комсомольскую правду в Украине»), і з самими Мішаловими. Ще у 2008 році «Український медіа холдинг» купив у Мішалова-молодшого частку у потужному порталі I.ua. І, за даними «Ділової столиці [16]», придбав у структур Мішалова-старшого низку видань під брендом «БВ».

Тобто в одному медіа-бізнесі Ложкіна варились і Резніченко, і Мішалови. А зараз губернатор покровительствує бізнесу, в який інвестує банк дружини нового секретаря Дніпропетровської міськради.

Звісно, точно повторити таку суміш зв’язків та бекграундів будь-який бізнесмен зі сторони не зможе. Відтак треба буде добиватись прихильності місцевої влади в якійсь іншій траєкторії. Сподіваємось, що «Конкорд» Мішалових не залишиться єдиним угрупуванням, кому вдасться домовитись з владою про бізнес «win-win». А ще більше сподіваємось, що у виграші від такої співпраці залишаться і дніпропетровці.

І радимо пришвидшитись, поки найагресивніші «альтеранативники» не домовились з обладміністрацією не в розріб, а гуртом. Як це зробила, скажімо, група «Укртепло [17]» столичного «ударівця» Івана Надєїна. Маючи серед партнерів голову Київської облради Миколу Бабенка та зв’язки з впливовим соратником Кличка Артуром Палатним, Надєїн вже вискочив за межі базового регіону і розвиває котельні на альтернативному паливі у Запорізькій, Черкаській, Чернігівській, Сумській, Рівненській, Миколаївській областях. З його темпами скоро вільних котелень при школах, вузах та лікарнях може не залишитись.

Або ж самі «конкордівці» розберуть найласіші котельні по всім містам і містечкам, якими опікується обладміністрація Резніченка.

Тоді про інвестиційні конкурси залишиться лише мріяти.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»