Офшорка з оточення Бойка ще збільшила ціну на мазут, щоб стягнути з харків’ян додаткові мільйони
22.03.2016   //  

ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» 14 березня внесло зміни до угоди з ТОВ «Укрістгаз» щодо закупівлі паливного мазуту М-100, збільшивши загальну суму договору до 132,92 млн грн.

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Лютнева угода ТЕЦ з «Укрістгазом» передбачала поставку 10 тис тонн мазуту по 8998 грн./т. Зараз домовились про збільшення всіх параметрів угоди – мазуту замовлено вже 14,4 тис тонн по підвищеній ціні 9252 грн/т. За старою ціною закуплено тільки 1200 т мазуту.

Нові ціни, як і старі, значно вищі від ринкових пропозицій. За даними консалтингової групи «А-95», зараз мазут з поставкою по залізниці можна на ринку вільно продається по 5000 грн/т. У лютому ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уклало угоду з ТОВ «Трейд Коммодіті» на постачання мазуту по 5 900 грн/т.

Нагадаємо, що у 2012 році ТОВ «Укрістгаз» придбало «Харківську ТЕЦ-5». Тоді цю компанію пов’язували з оточенням Юрія Бойка та Дмитра Фірташа. Директором ТОВ «Укрістгаз» є Володимир Крупко, який є сином екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка, що працював в обох урядах Юлії Тимошенко.

Це підприємство зареєстроване на австрійську компанію «Ітонс холдинг гмбх». Австрійська фірма  належить кіпрській компанії «San Posidanius Investments Limited» (Кіпр) і офшору «Ithuba Natural Resources Fund» (Кайманові острови).

Кінцевим бенефіціаром ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» держреєстрі вказаний кіпріот Дімітріс Іоанідіс. Він є партнером Вадима Новинського в «Азов петролеум ЛЛС».

Крім того, ТОВ «Укрістгаз» володіє 75 % ПАТ «Волиньобленерго».  Ще 21% акцій обленерго має кіпрська «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують із Костянтином Григоришиним.

Під час останніх зборів акціонерів у 2015 році,представником ТОВ «Укрістгаз» був Богдан Курінний. Крім того, членам набради стали Віталій Левченко та Євген Олександрович Тютюнніков. Він був засновником ТОВ «Лісічанська вода» й ТОВ «Рубіжанська вода». Його партнером у цих компаніях було ТОВ «Хімічно-промисловий альянс», яким володіє кіпрський офшор «Діренс Вентурес Лімітед» і Антон Чернецов. Вони ж володіють ТОВ «Таун Сервіс». За даними «Наших Грошей» ці фірми контролюються оточенням лідера фракції «Опозиційного блоку» Юрія Бойко.

Детальніше про схему з закупівлею мазуту ТЕЦ-5 читайте у статті «Пішла мазута по офшорам».