Атомник хоче забрати в рахунок боргу у «Чорноморнафтогазу» два кораблі, які ще не повернулись в Україну
22.03.2016   //  

Суд надав ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» відстрочку до 1 вересня цього року по виплаті фірмі «Укратоменерго» 28,77 млн грн боргу. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 10 березня.

Суд відхилив вимогу фірми стягнути з «Чорноморнафтогазу» в рахунок погашення боргу краново-монтажне судно «Титан-2» (місцезнаходження Мексика) та судно забезпечення «Атрек» (місцезнаходження Бразилія), оскільки звернення стягнення на майно взагалі не було предметом розгляду в суді. Відзначимо, що «ЧНФ» за допомогою юристів зараз намагається повернути собі вказані судна.

При цьому суд взяв до уваги посилання «Чорноморнафтогазу» на те, що у нього наразі немає коштів для виплати боргів, але держпідприємство вживає все можливе для відновлення господарської діяльності після націоналізації всього його майна нелегітимною владою Криму.

Як вказав «ЧНФ», на сьогодні і протягом всього 2016 року єдиним джерелом доходів для нього є отримання коштів від реалізації природного газу, видобутого на газовому родовищі «Стрілкове».

На цьому газовому родовищі розміщена газоносна станція та цілий технічно-майновий комплекс, який забезпечує видобування природного газу для Генічеського району Херсонської області. Після відходу окупаційних російських військ з території Арабатської стрілки виявилось, що газоносна станція була в критичному стані.

З літа минулого року держпідприємству вдалося відновити контроль і моніторинг за технічним комплексом газоносної станції у «Стрілковому». Наразі перед «ЧНФ» стоїть завдання розробити варіанти використання надлишків природного газу, який видобуто в літній період.

Проблема в тому, що існуюча мережа спроектована так, що весь добутий надлишок спрямовується в Глібовське газосховище, що розташоване у окупованому Криму. Для того, що газ залишався на Херсонщині, «ЧНФ» планує збудувати газопровід/газове сховище.

14 липня 2015 року держкомпанія уклала договір з ТОВ «НВФ «Гера ЛТД». Фірма мала підготувати уточнений проект промислової розробки Стрілкового газового родовища, за яким видобуток природного газу в 2016 році може досягти не менше 20 млн кубометрів. Засновником і директором ТОВ «Науково-виробнича фірма «Гера ЛТД» (Харків) є Володимир Щербина.

Нагадаємо, «Чорноморнафтогаз» експлуатує родовище «Стрілкове» разом з ПАТ «Пласт» на підставі договору про спільну діяльність від 5 березня 2014 року. Прибуток від спільної діяльності розподіляється відповідно до їхніх часток за угодою: «Пласт» – 60%,  «ЧНФ» – 40%.

Власником ПАТ «Пласт» є народний депутат Олександр Онищенко, який входить до групи «Воля народу». У попередньому депутатському скликанні Онищенко покинув фракцію Партії регіонів за декілька днів до укладання договору з «Чорноморнафтогазом».

За даними SMIDA, у грудні 2014 року 20% акцій ПАТ «Пласт» відійшло ТОВ «Новард Плюс» за рахунок зменшення акцій у кіпрського офшора «Остексперт лімітед». До літа 2015 року співзасновником «Новард Плюс» був Костянтин Пивоваров, на якого, за даними «Української правди», після введення санкцій сім’я екс-прем’єра Миколи Азарова переписала частину власності. Влітку минулого року фірму переписали на Дмитра Іванченка і з того часу вона перебуває у стані припинення.

Засновниками ТОВ «Укратоменерго» значаться Сергій Семко і Лариса Токар. Директором фірми з травня 2013 року є Валерій Токар, якого за часів Януковича ЗМІ називали «новим Курченком» через різкий вхід його компаній на державні тендери.

Сергій Семко проживає у Новомиргороді Кіровоградської обл. Як відомо, кар’єра колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького була тісно пов’язана з Кіровоградською областю. «Укратоменерго» почав вигравати державні тендери у 2012 році, якраз після призначення Ставицького. У 2012-2013 році фірма отримала підряди на 70,22 млн грн, з яких 61,88 млн грн – від «ЧНФ».