Військовий прокурор не відсудив сховища Міноборони, продані за борги
19.03.2016   //  

Суд не повернув державі сховища, продані за борги держустанови Міноборони «55 Управління начальника робіт». Про це свідчить постанова Рівненського апеляційного господарського суду від 11 лютого.

Йдеться про майно на вул.Щорса, 6, с.Богданівці, Хмельницька область, основна частина якого сховища площею близько 4,4 тис кв.м.

У 2010 році приміщення «55 Управління начальника робіт» Міноборони, що не входять до цілісного майнового комплексу, було передано у податкову заставу.

У 2012-2013 рр. ДПІ у м. Хмельницькому добилася судового рішення про погашення заборгованості «55 Управління начальника робіт» («55 УНР») на 1,46 млн грн. за рахунок цього майна.

За даними податківців, це заставне майно коштувало 2,75 млн грн.

У 2014 р. ДПІ у м. Хмельницького уклала договір про організацію аукціону з обласною товарною біржею. З першого разу торги не відбулися через відсутність учасників. Аукціон оголосили повторно, а вартість майна зменшили на 15%. Але і з другого разу продати майно не вдалося, тому конкурс оголосили ще раз, а ціну знизили ще на 25%. Із третьої спроби майно продали. Покупцем більшої частини лотів у листопаді 2014 р з ціною 1,70 млн грн. було ТОВ «Хмельницький експериментальний завод».

Військовий прокурор подав позов про повернення майна державі, зважаючи на порушення при проведенні аукціону. Зокрема, аукціон мав відбутися протягом трьох місяців, а фактично його процедура тривала довше. Крім того, вказано на недоліки в опублікованих оголошеннях про аукціон: зазначено коротший список майна, ніж реально продавалося, а також відсутність характеристик майна, даних про місце проведення торгів, тощо.

13 жовтня Госпсуд Хмельницької області визнав торги недійсними і зобов’язав «Хмельницький експериментальний завод» повернути майно державі.

Однак фірма-покупець, ДПІ і біржа подали апеляцію.

Хмельницька обласна товарна біржа повідомила, що уклала з ДПІ договір пролонгації аукціону щодо частини об’єктів. Це сталося тому, що про відстрочку торгів попросили їх потенційні учасники «Хмельницький експериментальний завод» і фізособа, які повідомили про тимчасові фінансові труднощі. Згодом, коли аукціон відбувся, покупець повністю розрахувався.

Апеляційний суд вказав на неповне з’ясування судом першої інстанції фактичних обставин справи і видав нове рішення, відмовивши прокурору у визнанні торгів недійсними.

Крім того, прокурор стверджував про порушення порядку відчуження державного майна (постанова уряду) і закону про мораторій на відчуження майна. Однак суд зазначив, що відбулася реалізація майна, що перебувало в заставі, на погашення податкового боргу. І зазначені прокурором урядова постанова і закон на ці відносини не поширюються.

Власником «Хмельницького експериментального заводу» з 2010 року є Дмитро Лашковіцер.