«Центренерго» за 47 мільйонів купило молольні кулі, знизивши ціну на чверть
16.03.2016   //  

ПАТ «Центренерго» 10 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «НВП «Краматорський завод енергетичного машинобудування» на постачання молольних куль для вуглерозмольних млинів на 47,71 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 3 тис тонн куль діаметром 40 см третього класу твердості по 15 852 грн/т. Це трохи дорожче, ніж ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» придбало на тендері у лютому. Енергетикам Ахметова кулі коштували 14 000-15 000 тис грн./т.

Однак «Центренерго» вдалось придбати метал значно дешевше, ніж це зробило інше держпідприємство «СхідГЗК». Комбінат на лютневому тендері замовив кулі по 21 300-21 450 грн./т. При цьому комбінат купував метал у фірми, пов’язаної з керівником галузі. Директором фірми-постачальника «Світ сталі» є юристка, яка у іншій фірмі виступає бізнес-партнеркою Сергія Дробота – колишнього директора «СхідГЗК», нинішнього очільного держконцерну «Ядерне паливо», до якого і входить означений комбінат.

Також «Центренерго» отримало значну знижку у порівнянні з минулорічною закупівлею у цього ж постачальника. У серні 2015 року енергетики замовили фірмі кулі по 18 936 грн/т, а наприкінці грудня уклали додаткову угоду, якою ціна металу була збільшена до 20 450 грн/т. З урахуванням падіння курсу гривні за два місяці, нинішня тендерна ціна є на чверть меншою.

ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Краматорський завод енергетичного машинобудування» має реєстрацію у Києві, а її бенефіціарами є мешканець Криму Андрій Кравчук та краматорчанин Вадим Летенко. Останній відомий як директор автосалону «Авто інтернешнл Краматорськ».