Харківський завод Дерипаски продав «Украгролізингу» тракторів на 52 мільйони
16.03.2016   //  

ДПАТ «НАК «Украгролізинг» 9 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім ВАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе» тракторів на 51,89 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року поставлять 40 тракторів ХТЗ-17221-21 (2015-2016 рр. в.) по 1,30 млн грн.

У відкритих джерелах є дані про їх продаж по 1,29 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ ТОВ СТО «Зелений Гай» із різницею в ціні 0,09%.

Пакет із 22% акцій ХТЗ належить ТОВ «Бриз 2007», записаному на кіпрську компанію «Макроеволюшн холдінгз лімітед». Решта розподілена між вірґінськими офшорами «Алпорт Ентерпрайзиз Лімітед», «Калвертон Істеблішмент Лімітед» та «Голден Проперті Ентерпрайзиз Лімітед».

Із 2007 року стратегічним партнером тракторного заводу є група «ГАЗ» російського олігарха Олега Дерипаски, тоді ж російські ЗМІ повідомляли, що олігарх викупив і сам завод.

У 2014 році Міноборони відібрало в ХТЗ ліцензію на виробництво військової техніки та техніки подвійного призначення.

До минулого року серед власників заводу також було російське ЗАТ «Курганспецмаш», яке пов’язують із групою «ГАЗ». За даними видання «Ділова столиця», вихід цієї компанії зі списку акціонерів може дозволити заводу знову отримувати військові замовлення.

Фірма «Зелений Гай» належить Анатолію Тертиці, екс-депутату Василівської райради Запорізької обл. від Прогресивної соціалістичної партії України проросійської діячки Наталі Вітренко.

Тертиця також володіє ТОВ ВК «Промтехбуд», яке в 2014 році АМКУ не зміг оштрафувати за змову на тендері через відсутність за місцем реєстрації.

Директором «Зеленого Гаю» є Олександр Лиходід – інший екс-депутат Василівської райради, який у 2015 році висувався туди від партії «Опозиційний Блок».

Фірма-конкурент не вигравала тендерів.

Нагадаємо, протягом 2015 року «Украгролізинг» придбав 100 тракторів за 50,24 млн грн.