Морг Маріуполя монополізувала приватна фірма
15.03.2016   //  

У місті Маріуполі Донецької області комунальний морг працює на території ПП «Служба ритуальних послуг «Скорбота». Про це повідомляє 0629.com.ua.

У кінці 90-х будівлю міського моргу було визнано аварійною. Тоді фірма «Скорбота» запропонувала збудувати для міста морг на власні кошти. Через кризу проект був заморожений, але зрештою, морг розмістився на пр.Ілліча,60. Це приміщення також належить власнику «Скорботи».

Підприємці своїм коштом обладнали морг. Двоє із п’яти санітарів комунального моргу за сумісництвом працевлаштовані у фірмі «Скорбота». Родичів покійних, які намагаються забрати тіло у моргу, відправляють у фірму «Скорбота».

За повідомленнями жителів міста, підготовка покійника у моргу коштує від 500 до 2000 грн. За словами маріупольців, в офіційно безплатному міському моргу з них беруть гроші за «прискорення експертизи», за видачу тіла у зручний для родичів час, за підготовку тіла до захоронення – послуги, які за законом не можуть бути платні.

Микола Сапаров, власник і директор фірми «Скорбота», повідомив журналістам, що знає про побори комунальних санітарів, і що відповідні документи направлені керівництву Бюро судмедекспертизи.

Але маріупольці скаржаться і на компанію «Скорбота». Вони стверджують, що коли катафалк замовлено не у «Скорботи», то машину не впускають у двір моргу і труну приходиться виносити на руках.

Разом з тим Сапаров стверджує, що доступ на територію відкритий для машин всіх громадян Маріуполя. Виняток становлять ті фірми, які не уклали договори про пайову участь у прибиранні і охороні території.

«Ми не хочемо, щоб катафалки конкурентів бруднили машинним маслом територію «Скорботи», у дворі валялися недопалки, і їх машини блокували нашу роботу, такі випадки були», – заявив Сапаров.

Місцевий підприємець Зінаїда Полупанова стверджує, що її спроби зайнятися похоронним бізнесом блокують місцеві чиновники. Вона неодноразово зверталася в КП «Комбінат комунальних підприємств» за дозволом, але отримувала відмови. Комунальники стверджували, що Полупанова здійснювала незаконні захоронення. У жовтні минулого року Полупанова виграла спір у суді. У січні цього року рішення було підтверджене в апеляції. Суд зобов’язав КП укласти договір з Полупановою про надання ритуальних послуг. Але рішення досі не виконане.

На запит журналістів, «Комбінат комунальних підприємств» надав інформацію про 17 законних надавачів ритуальних послуг, 6 із них зареєстровані за адресою «Скорботи» на пр.Ілліча,60.