Тіньовий бізнес харківських депутатів
11.03.2016   //  

Рекордсменом по не задекларованому підприємництву є депутат від «Самопомічі», приховують бізнес представники БПП та «Відродження».

Харківська міська рада 7-го скликання налічує 84 депутати у чотирьох фракціях. Більшість має партія «Відродження» першим номером списку якої був мер Харкова Геннадій Кернес. Основу цієї фракції становлять державні службовці, які працюють у мерії та її структурних підрозділах, а також бізнесмени, які виграють тендери департаментів міськради. У інших політичних сил, в основному, депутати- це підприємці.. Щоправда, «Наші гроші» змогли поки що дістати для аналізу декларації тільки половини депутатського корпусу, але отримані дані свідчать – далеко не всі депутати розповідають про свій бізнес чесно.

АНДРIЙ САЄНКОРекордсменом по кількості невказаного у декларації бізнесу є депутат міськради від «Самопомічі» Андрій Саєнко.

Працюючи директором ТОВ «А-Рент» Саєнко задекларував дохід у сумі 405,87 тис грн., у тому числі 76 ти. грн – заробітну плату. Інші гроші депутат отримав від підприємницької діяльності. При цьому Саєнко не задекларував жодної фірми, де має частки у статутному внеску.

Тоже Саєнко є єдиним засновником ТОВ «А-Рент» зі статутним фондом 300 тис грн., ТОВ «Колос-Плюс» (800 тис грн.), а також має частки у ТОВ «Зміїв-Солар» (800 грн.), ТОВ «Ес Ей Солар» (450 грн., ТОВ «Ді Ей Солар» (450 грн.), ТОВ «Харків Солар» (450 грн). У всіх цих фірмах, які займаються виробництвом і продажем електроенергії, його партнером є Антон Дубров. Також цей депутат є співвласником ПП «Вегабуд-2006». Ця фірма має 1,5 га землі біля Журавлівського водосховища у Харкові. Партнером Саєнка у цьому підприємстві є батько нардепа від «Опозиційного Блоку» – Євгена Мураєва – Володимир Мураєв. З лютого 2016 року підприємство почало процедуру ліквідації.

Крім того, Саєнко має частки у обслуговуючому кооперативі «Комбайнівська,4», виробничий кооператив «ЖБК Строма» й обслуговуючий кооператив «Задонецький».

ОЛЕКСIЙ БЕБЕШКОКолега Саєнка по фракції – Олексій Бабешко вказав, що працює ТОВ «Серп і Молот плюс», але не вказав, що має частку у цьому підприємстві у розмірі 28,67 тис грн.

Також він має частку у статутному фонді ТОВ «ВКП «Серп і Молот» у сумі 160,62 тис грн. Таку ж частку у цьому підприємстві має його брат – Ігор Бабешко.

Зарплатня за рік депутата склала 35,55 тис грн., у власності він має квартиру площею 21.25 кв.м. й автомобіль «Suzuki sx4».

Після публікації матеріала до “Наших Грошей” звернувся депутат Олексій Бабешко. Він визнав, що допустив помилку у декларації коли не вказав частку у ТОВ «Серп і Молот плюс». Бо вважав, що потрібно ті статутні внески, які були зроблені у звітному році. Але статутний фон ТОВ «ВКП «Серп і Молот», запевнив депутат, був створений у 2015 році й не підпадає під декларацію.
Також він повідомив, що автомобіль належить не йому особисто, а дружині.

БОРИС БАРОНIНДепутат від партії «Відродження» Борис Баронін вже багато років працює у мерії й очолює Департамент земельних відносин. Згідно декларації його зарплатня становить 42,64 тис грн. й він немає жодного майна. Натомість його дружина у 2014 році отримала дохід у сумі 984,18 тис грн., має у володінні житловий будинок площею 1768,5 квм, дві земельні ділянки загальною площею 1257 квм, два автомобіля «Mersedes-Benz- ML».

Згідно декларації дохід Ірина Бароніна отримала від підприємницької діяльності. У декларації вказано, що вона має частку у ТОВ «Класік» у сумі 54,42 тис грн. Проте, не вказано, що вона також в 2014 році мала частку у ТОВ «Сабо-консалтинг» у сумі 2,8 тис грн. Це підприємство з грудня 2015 року розпочало процедуру ліквідації, але у 2014 році повністю працювало.

ВОЛОДИМИР ЧУМАКОВКолега Бароніна – директор Департаменту будівництва й шляхового господарства й депутат від «Відродження»  Володимир Чумаков теж не повністю заповнив свою декларації.

Зарплатня Чумакова за рік склала 48,85 тис грн., а його дружини Ольги – 974,18 тис грн. Згідно декларації, це дохід від підприємницької діяльності, але частки в статутних фондах не вказані.

Так, сам Чумаков не вказав, що володіє частками у ПП «Стройпласт» у сумі 500 грн й ТОВ «Ленінське ремонтно-будівельне управління» – 6765 грн., а його дружина Ольга Чумакова має статутний внесок у ТОВ «Мир масел ЛТД» у сумі 21,8 тис грн.

Також нагадаємо, що Чумаков до свого призначення у міськраду був засновником ТОВ «Паркінг +».

Наразі офіційними власниками «Паркінг+» записано Галину Давидову, В’ячеслава Блінкіна та офшор з Віргінських островів «Валдхелм Tрейдінг корп.». Це підприємство є фаворитом на тендерах департаменту, який очолює саме Чумаков.

Згідно декларації Чумаков має квартиру площею 102 кв м, а його дружина володіє земельною ділянкою – 292 кв м й будинком на 52,2 кв м. Сам депутат має у власності «Toyota Land Cruіser», а його дружина «Audi A6» 2012 року випуску.

В.ЯЧЕСЛАВ IЛЬЄНКОГолова Комінтернівського району міста Харкова В’ячеслав Ільєнко свою декларацію заповнював будучи ще радником міського голови. Тепер він депутат міськради від партії «Відродження». Від цієї ж політ сили стала депутатом і його дружина -Надія Ільєнко.

В’ячеслав Ільєнко за рік заробив 10 тис грн.,а його дружина – 11,55 тис грн.У своїй власності вони мають гараж 25,5 кв м, земельну ділянку 1000 кв м, житловий будинок на 200 кв м, квартиру 65 кв м, та інше нерухоме майно на 61,8 кв м.

В 2014 році Надія Ільєнко мала статутний внесок у ПП «Лі Будмет», який не було внесено до декларації. Крім того, в 2015 році вона ж стала директором та співвласником ПП «Авазіс плюс». Раніше співвласником був, зокрема, В’ячеслав Ільєнко. Також Надія є засновником «Житлового кооперативу «Фаді».

СТАНIСЛАВ КОСIНОВВід «БПП «Солідарність» депутатом став головний податківець Харківської області Станіслав Косінов. Раніше, з 2002 по 2006 рік був нардепом від «Народної партії» Литвина, з 2006 року працював головою теруправління Рахункової палати, а з 2012 року очолює обласне управління фінансової інспекції. Його дохід за рік склав 77,98 тис. грн, а доход дружини – 918,17 тис. грн.При чому депутат узяв матеріальну допомогу у розмірі 6339 грн.

Особисто депутат володіє земельними ділянками у розмірі понад 10 тис кв м, садовим будинком 739,2 кв м, має гараж.

Його дружина, яка є донькою ректора НУЮ ім. Ярослава Мудрого, колишнього члена ЦК КПРС Василя Тація, має у власності три квартири загальною площею майже 400 кв м, садовий будинок 458,1 кв м та два паркомісця.

Косінов  має у власності  «Волгу» 1957 року випуску та орендує за 18 тис на рік автомобіль «Toyota L200». Утримання всього майна обійшлося чиновнику та депутату у 80 тис грн. – це більше ніж він заробляє за рік.

У власності дружини є «Porshe Kayenne» 2010 року.

За 2014 звітній рок Косінов мав на рахунках 140,32 тис. грн й поклав на рахунки ще 448,45 тис грн –  його п’ятирічний оклад.

Щодо дружини, то вона має на рахунках біля 400 тис грн. Також в декларації вказано, що Оксана Тацій має статутні внески у підприємствах у сумі 3,75 млн грн. але перелік фірм не вказаний. На даний час, Оксана Тацій є єдиним засновником ТОВ «Роксолана-плюс» зі статутним внеском 4,45 млн. грн, 165,65 тис грн. внесла до статутного фонду ТОВ «Свято», яке займається виробництвом безалкогольних напоїв, 12,37 тис грн – у ТОВ «Лавіва».

Також Оксана Тацій є бенефіціаром ТОВ «Харківський завод будівельних матеріалів «Астор». Одним з засновників є мати Станіслава Косінова – Світлана Косінова.Родина Косінова є засновниками Благодійного Фонду «Українська Слобожанщина». Цей фонд має у власності 2,42 га рекреаційних земель під Харковом, у Черкаській Лозовій.

Крім того, Станіслав Косінов та Оксана Тацій разом з депутатом Харківської міськради Ігорем Аріхом, чиї родичі безкоштовно отримують землю від міськради, та колишнім прокурором Харкова Євгеном Поповичем є засновниками обслуговуючого кооператива «ЖБК «Троян». Більш того, й Попович й Аріх є сусідами Косінова у Черкаській Лозовій, поряд з ними землі орендує фірма «Бетонікс», яка афільована з родиною Кацуб.

ПІБ депутата Харківської міськради Політична сила Фірми Сфера діяльності Примітки
Андрій Саєнко ВО «Самопоміч» ТОВ «А-Рент» Будівництво житлових й нежитлових будівель Одноосібний власник
ТОВ «Зміїв-Солар»
ТОВ «Ес Ей Солар»
ТОВ «Ді Ей Солар» ТОВ «Харків Солар»
Виробництво електричної енергії Партнер Антон Дубров
ТОВ «Колос-плюс» Виробництво металевих дверей Одноосібний власник
ПП «Вегабуд-2006» Здавання в оренду власного нерухомого майна Меншшою часткою володіє Володимир Мураєв
Олексій Бабешко ВО «Самопоміч» ТОВ «Серп і молот плюс» Лиття сталі Має 25%. Партнерами є брат Ігор Бабешко, Антон та Олександр Неєлови
ТОВ «ВКП «Серп і Молот» Лиття сталі Пополам з братом
Борис Баронін Партія «Відродження» ТОВ «Класік» кафе Основний засновник – дружина Ірина Бароніна. Невелик участку має Аріада Капуста
ТОВ «Сабо-Консалтинг» Агентства нерухомості Ірина Бароніна мала частку 20%. Партнерами були Аріада Капуста та Вікторія Бака
Володимир Чумаков Партія «Відродження» ПП «Стройпласт» Оптова торгівля 50% разом з Олександром Посаженніковим
ТОВ «Ленінське ремонтно-будівельне управління» Будівництво будівель Третина компанії разом з Миколою Сорокою та Олександром Яременко
ТОВ «Мир Масел ЛТД» Оптова торгівля деталями для автомобільних засобів 45 % у Ольги Чумакової. Основний власник Людмила Коробова
Вячеслав Ільєнко,
Надія Ільєнко
Партія «Відродження» ПП «Лі Будмет» Будівництво будівель Одноосібний власник Надія Ільєнко
ПП «Авазіс-плюс» Будівництво житлових і нежитлових будівель Одноосібний власник Надія Ільєнко
Станіслав Косінов Партія «Солідарність» ТОВ «Роксолана-плюс» Надання послуг перукарнями і салонами краси Одноосібний власник Оксана Тацій
ТОВ «Свято» Виробництво безалкогольних напоїв Партнерами Оксана Тацій є Володимир Солодкий та Оксана Соловйова
ТОВ «Лавіва» Діяльність у сфері права Засновники Оксана та Людмила Тацій
ТОВ «Харківський завод будівельних матеріалів «Астор» Виготовлення виробів з бетону для будівництва Серед бенефіціарів, окрім Оксани Тацій  є Сергій Бурік, Геннадій Донець, Ірина Шеботинська, Світлана Косінова

Павло Новик, «Наші гроші. Регіон»