Таємнича мутація «Укрзалізничпостачу»: він пішов в «нікуди» і тендерить ніщо (додано)
10.03.2016   //  

(додано пояснення щодо наявності “ЦЗВ” у держреєстрі)

Кілька дивних фактів про закупівельний підрозділ «Укрзалізниці», який в рамках реформи монополії було перейменовано на «Центр забезпечення виробництва».

«ЦЗВ» – це окрема філія ПАТ «Українська залізниця». У неї як у самостійного господарюючого суб’єкта є власний код юридичної особи – 40081347. Цей код присутній у офіційних документах філії, яка проводить тендери на мільярди гривень:

тендер на колеса

Однак з абсолютно незрозумілих причин у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (ЄДРЮО) немає цього коду. І нема філії «Центр забезпечення виробництва»:

цзв у єдрюо

Здається, це може бути проблемою  щодо легітимності залізничних тендерів.

Але ні. Після опублікування цієї інформації уважний читач “Наших грошей” пояснив, що у безкоштовна версія ЄДРЮО не видає даних про філії підприємств. Мовляв, це можна отримати тільки через платний витяг, а у безкоштовному доступі на сайті Мінюсту такого не показують. Справді. Зараз неможливо ось-так запросто знайти інформацію не тільки про “Центр забезпечення виробництва”, а й про філію “Південно-Західна залізниця”. І якщо Кривопішин якимся дивом поновиться на посаді, то про це дізнаємся хіба що з прес-релізу. І лише тоді, і лише у тому випадку, якщо він взагалі зявиться.

У цієї таємничості знайшлось прізвище – С.В. Бенедисюк. Це Директор Департаменту державної реєстрації Мінюсту, який у березні 2015 року підписав наказ № 466/5 «Про деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

У цьому наказі просто не було згадано взагалі за те, що дані філії мають розкриватись у безкоштовному реєстрі. І певний час про цю проблему вже знають у міністерстві. Бо з початку року вже діє нова редакція «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». А ось оновити приказ і внести зміни у роботу реєстру – не квапляться.

 

За два місяці 2016 року «ЦЗВ» не завершило укладеннями угоди жодного тендеру. Жодного.

цзв у вдз

З різних причин відміняється усе. За блокаду паливних торгів через зарубу «єрємєєвських» та «антонівців» ви вже знаєте. Але є й дивніші речі.

З щорічних ритуальних торгів на поставку металу відхилили заявку «Метінвесту», бо ахметівці запропонували поставки на своїх – не підходящих залізниці – умовах.

З тендеру на поставку вагонних коліс вигнали «Інтерпайп» Пінчука, бо тендерники не вдовольнились документами про якість товару від взагалі-то єдиного виробника таких коліс в Україні.

Тендери по газу на «Прозорро» відмінили взагалі через «позаштатну ситуацію», не пояснюючи що то таке. При цьому потенційні переможці торгів пропонували паливо дешевше 7 тисяч гривень з ПДВ. Тобто якби не «позаштатна ситуація», то залізниця б отримала найдешевший газ з усіх державних тендерів України, при цьому отриманий не від «Нафтогазу», а приватних постачальників.

Отже маємо таке: юридична особа з зовсім незрозумілим юридичним статусом поки що валить усі тендери підряд. Все це почалось після призначення в.о. керівника «Центра забезпечення виробництва» такого собі Данила Мізіна.

Данило Мізін вже відповідав за тендери «Укрзалізничпостачу» у 2005 році. Потім спливав директором одеського базару «Південний» молитвами Олександри Кужель: «Исполняющим обязанности я действительно назначила Данила Мизина, но не потому что он приятель моего сына, а потому что он сын моего друга». По результатам ринкового господарювання плутався у карних справах з податківцями.

Хоча на рахунок останнього призначення Мізіна ми не можемо бути впевнені, оскільки про це відомо лише з новин. А отримати підтвердження у держреєстрі не можемо, бо там взагалі немає такого підприємства. Що виглядає особливо цинічно, бо від кожного учасника тендеру вимагають довідку про його наявність у ЄДРЮО, а від замовника – ні.

Як то прийнято у сучасних комунікаціях, тегнемо умовно та безумовно причетних до ситуації товаришів: @Андрій Пивоварський @Володимир Омелян @Олександр Завгородній @Андрій Іванчук

 

Блог від: Юрій Ніколов