Слідчі Авакова підозрюють комунальників Кернеса в закупівлі у Курченка неіснуючого газу за 150 мільйонів
10.03.2016   //  
Геннадій Кернес і Сергій Курченко

Геннадій Кернес і Сергій Курченко

Слідче управління ГУ Нацполіції в Харківській області підозрює службових осіб КП «Харківські теплові мережі» у заволодінні протягом 2012-2015 років коштами підприємства у особливо великих розмірах, зокрема під час угоди з ТОВ «Українська нафто-газова компанія» вартістю 146,71 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі Київського райсуду міста Харкова від 22 лютого 2016 року.

У липні 2012 року КП «ХТС» та «Українська нафто-газова компанія» уклали угоду  на постачання природного газу. З серпня 2012 року по серпень 2013 року «УНГК» отримало від комунального підприємства 146,71 млн грн.

У липні 2015 року податківці не змогли знайти представників ТОВ «УНГК» за адресою зазначеною в ЄДР. Тож податківці не змогли встановити, чи була діяльність цієї компанії реальною, або фіктивною.

За даними слідчих, під час допиту жінка, яка вказана директором ТОВ «Українська нафто-газова компанія», заявила, що дізналась про свою роботу в фірмі від працівників правоохоронних органів, реєстрацію підприємства вона не здійснювала, реєстраційні документи не підписувала, довіреностей нікому не давала.

Слідчі також встановили, що «УНГК» закуповувало газ у ТОВ «Торенія», ТОВ «Грант тайм» та  ТОВ «Крістенс». Люди, які вказані керівниками цих підприємств, заявили правоохоронцями, що не мають жодного відношення до діяльності фірм і ніяких документів не підписували.

Допитаний в якості свідка генеральний директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв повідомив, що угода дійсно була укладена, а закуплений газ було поставлено на ТЕЦ-3. Там він був спалений для вироблення теплової енергії, яка була реалізована ДП «Енергоринок». Але з службовими особами ТОВ «Українська нафто-газова компанія» він не знайомий, обставин укладання договору пояснити не може. Акти приймання-передачі природного газу були підписані без керівників та службових осіб ТОВ «Українська нафто-газова компанія».

Слова Андрєєва підтвердили інші керівники підприємства, але ніхто з них не заявив правоохоронцям, що знайомий з представниками «УНГК».

Суд дозволив слідчим отримати документи ПАТ «Укртрансгаз», яке займається транспортуванням газу, щоб дізнатися чи отримував газ ТОВ «УНГК», його походження та чи дійсно це підприємство перекачувало газ КП «ХТС».

Засновником та директором ТОВ «Українська нафто-газова компанія» з 2012 року вказана Світлана Пилипенко. ЗМІ пов’язували цю компанію з Сергієм Курченко – головою наглядової ради групи компаній СЄПЕК, який з березня 2014 року оголошений правоохоронцями у розшук.

В переліку правоохоронців фіктивних контрагентів, які мали відношення до справи про закупівлю газу комунальниками у «УНГК», є фірми, які фігурують у справах щодо фіктивних контрактів  інших комунальних підприємств Харкова. Зокрема, ТОВ «Гефест Альянс», ТОВ «Українська компанія «Модус», ТОВ «Оптоком 2012» фігурували як фіктивні контрагенти КП «Жилкомсервіс», яким також займаються правоохоронці. ТОВ «ТД «Білецьких», ТОВ «Промтрейд ЛТД» є у переліку фіктивних контрагентів Парку Горького.