Оточення Святослава Олійника заволоділо турбазою, відібраною у водоканалу Дніпропетровська
09.03.2016   //  

Колишня база відпочинку КП «Міськводоканал» і земля на березі річки Самари у Дніпропетровській області відійшли у приватні руки. Про це пише Ольга Фоменко у «Бюро.UA».

З травня 2014 р. прокуратури Дніпропетровської області розслідує незаконне заволодіння шляхом обману майном КП «Дніпроводоканал» – базою відпочинку «Самарські плавні», що розташована за адресою: Новомосковський район, с. Новоселівка, вул. Лісова, 16-Г.

У 2000 році Піщанська сільрада віддала в оренду КП «Міськводоканал» 1,4 га землі у селі Новоселівка. Після закінчення строку оренди у 2010 р. сільрада відмовила комунальникам у видачі документації на землю для оформлення її у власність і продовжила оренду ще на рік.

Тим часом, як пізніше з’ясували слідчі, невстановлені особи склали підроблений договір купівлі-продажу турбази від 21.09.1999. За цим договором, база відпочинку належала не комунальникам, а була на балансі підприємства «Присамар’є» і продана ПП «Хімічний спектр» за 117 тис грн.

У березні 2011 року «Хімічний спектр» виступив співвласником ТОВ «Самарські плавні» і вніс у статутний фонд підприємства однойменну турбазу. Ще одним співзасновником фірми «Самарські плавні» був черкасець Петро Кисельов.

13 лютого 2012 року фірма «Самарські плавні» отримала від сільради Піщанки свідоцтво права власності на турбазу. Наступного дня фірма продала майно дев’ятьом особам.

Крім того, землю під туристичною базою було оформлено у власність 17 громадян.

Щодо КП «Міськводоканал», то воно звернулось у прокуратуру після того, як не змогло оформити ці ж об’єкти собі у власність. У листопаді 2012 року прокуратура відмовила комунальникам у порушенні кримінальної справи.

У 2013 році профільний підрозділ КП, що відповідав за базу відпочинку, ліквідували. А комунальне підприємство до департаменту комунального господарства і капбудівництва Дніпропетровської міськради з проханням списати з балансу підприємства турбазу. Проект такого рішення підготували, але в останній момент зняли з порядку денного.

У 2014 році КП «Міськводоканал» знову звернувся до правоохоронних органів. Але про покарання винних нічого не відомо.

Раніше у Новоселівці працювало багато відомчих баз відпочинку, а зараз залишилась тільки одна – «Ялинка» КП «Міськелектротранспорт». Сьогодні, як зауважує журналіст, Новоселівка перетворилась в елітне селище з шикарними котеджами і гаражами для катерів.

Журналісти з’ясували, що кілька ділянок у Новоселівці орендує Сергій Усольцев, який був помічником народного депутата і колишнього заступника голови Дніпропетровської ОДА Святослава Олійника. Цей же Усольцев орендує місцевий острів, де, за словами працівників КП «Міськелектротранспорт», збирається будувати ресторан.

Також орендує тут землю бізнес-партнер Олійника – Андрій Дідов, який купував майно бази «Самарські плавні». Дідов у 2009-2010 рр. керував Дніпропетровською обласною філією ДП «Укрспецзем».

Дідов і Усольцев були співвласниками компанії «Славута-Дніпро», де їх партнерами були екс-секретар міськради Дніпропетровська, керівник Служби автодоріг області, брат екс-міністра транспорту, один із співвласників «Трест Дніпродорбуд», що вигравав численні підряди на будівництво доріг, Сергій Костюченко. А також депутат Новомосковської міської ради від партії «Наш Край» Сергій Фалюш.

Від «Наших грошей»:

За даними реєстру нерухомості, будівлі у с.Новоселівка, вул. Лісова 16-г значаться як господарський комплекс. Власниками є Російська Ольга Павлівна, Дідов Андрій Олександрович, Щур Лариса Олександрівна, Кушнір Олександр Ігорович, Кушнір Олена Анатоліївна, Завадська Ольга Анатолівна, Дідова Марина Сергіївна, Російський Ілля Костянтинович, Завадська Олена Геннадіївна.

Власники землі під базою відпочинку: Герасименко Антоніна Олексіївна, Філімонова Людмила Петрівна, Щур Лариса Олександрівна, Російська Ольга Павлівна, Російський Ілля Костянтинович, Герасименко Геннадій Вікторович, Барабанов Юрій Юрійович, Череватенко Олександр Олександрович, Барабанов Юрій Юрійович, Олександр і Олеся Гудови, Куксенко Парасковія Федорівна.

Зокрема, Ілля Російський у 2014 році був довіреною особою Сергія Усольцева на парламентських виборах. З реєстру також відомо, що Усольцев має право проїзду через частину земельної ділянки Олександра і Олесі Гудових.