Інженер отримав умовний строк за підписані акти по скандальній буні під Одесою
09.03.2016   //  

Інженер з технічного нагляду Роман Тубіш отримав два роки умовно за підписання актів із завищеною на 2,70 млн грн вартістю виконаних робіт по скандальному берегоукріпленню у с. Крижанівка. Про це свідчить вирок Комінтернівського райсуду Одеської області від 26 лютого.

У травні 2012 року Крижанівська сільрада за 39 тис грн найняла Романа Турбіша здійснити технічний нагляд за берегоукріплювальними роботами вздовж узбережжя Чорного моря в районі вулиці Приморська.

Однак, Турбіш недбало поставився до своїх обов’язків і, не перевіривши належним чином надані йому для підписання акти приймання виконаних будівельних робіт за період з 28.05.2012 по11.06.2013, погодив їх. На підставі цих актів сільрада перерахувала генпідряднику ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг» 9,70 млн грн. Як встановила у вересні 2015 року судова експертиза, вартість матеріалів і об’єми робіт по вказаних актах була завищена на 2,70 млн грн.

Турбіш уклав угоду з прокурором, визнавши свою вину. У результаті сторони погодилися на призначення інженеру покарання у вигляді 2 років позбавлення волі умовно, без призначення штрафу, а також із забороною на 1 рік займатися діяльністю з технічного нагляду на будівництві.

Нагадаємо, у травні 2012 року голова Крижанівської сільради Наталія Крупиця уклала із ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг» договір по укріпленню берега вартістю 19,68 млн грн.

Як вказано у вироку, «не маючи достатнього технічного оснащення, робочої сили, не володіючи необхідними знаннями в області берегоукріплення» «Енергоремонт та інжиніринг» найняв субпідрядника – ТОВ «БФ КМП Моноліт» екс-депутата Іллічівської міськради Афанасія Тельпіса.

У 2013 р підрядники почали недовиконувати роботи, а у 2014 р – не проводили взагалі. Наприкінці 2014-го суд розірвав договір з ТОВ «Енергоремонт та інжиніринг», стягнувши з фірми 638 тис грн штрафу і пені.

За даними місцевих ЗМІ, буна, яка мала би захищати берег Крижанівки, була збудована на кількасот метрів лівіше від того місця, де планувалося. І вийшла вона довшою. Відтак, з одного боку буни берег продовжує вимиватися і залишається загроза обвалів, а з іншого навпаки – пісок намивається. Якраз у тому місці, де побудували приватний готель, який пов’язують з екс-депутатом Одеської міськради Валентином Скобленком.

3 вересня 2015 року Крижанівська сільрада уклала новий договір щодо берегоукріплювальних робіт на тій же вулиці з ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» за 22,53 млн грн. Власники фірми – Князь і Роберт Хачатряни. Князь Хачатрян є депутатом Одеської обласної ради від «Опозиційного блоку».

Станом на 2012 р засновниками одеського ТОВ «Енергоремонт та Інжиніринг» були Галіб Асадов, Тетяна Кічігіна та Віталій Чубаков. Зараз фірма перереєстрована у Хмельницькому і її засновником є В’ячеслав Міхайленко.